Pardubice koupí a zbourají poslední budovu bývalého lazaretu. Kvůli novému sportovnímu areálu

27. listopad 2020

Pardubice v budoucnu odkoupí od basketbalového klubu dřevěnou budovu na kraji atletického stadionu na Dukle. Pozemek, na němž objekt stojí, budou potřebovat pro rozsáhlý plánovaný projekt modernizace areálu nazvaný Dukla sportovní.

Město za něj zaplatí asi 900 000 korun, rozhodli o tom zastupitelé. Budovu plánuje město časem zbourat. Na pozemku má vzniknout zčásti parkoviště a zčásti zelená plocha vrhačské louky. Dřevěná budova je posledním pozůstatkem velké polní nemocnice z první světové války.

Lazaret zvaný také karanténa se začal stavět v listopadu 1914, do jara vyrostlo 365 převážně dřevěných baráků obklopených dokola plotem. Ve městě tak vznikla vojenská válečná nemocnice pro 10 000 raněných ze všech bojišť první světové války. Areál se rozkládal na 80 hektarech a fungoval jako rozlehlé, naprosto soběstačné město.

Nemocnice fungovala po válce ještě do roku 1924. V meziválečném období baráky sloužily pro pardubickou chudinu a v roce 1949 se na tomto místě začalo stavět první novodobé pardubické sídliště Dukla. Nad záchranou objektu se vedení města zatím nezamýšlelo.

Jeden z posledních dřevěných domků u basketbalového hřiště v Pardubicích

„Neumím si to dnes představit. Vnímám tu historickou hodnotu, ale na druhou stranu technický stav a přemísťovat tento typ dřevostavby, to je otázka, jestli to naplní tu historickou funkci, když to někam přemístíme, a co bude vůbec dál,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

zdroj: ČTK

Související