Pardubice postaví moderní sportovní areál za 250 milionů

25. duben 2016

Moderní multifunkční sportoviště na pardubické Dukle možná navrhne nějaký evropský architekt. Radnice se totiž rozhodla vyhlásit mezinárodní soutěž, je to poprvé v historii, kdy Pardubice zkoušejí získat ke spolupráci významné architekty z celé Evropy.

Plán je ambiciozní: postavit jedno z nejvýznamnějších sportovišť 21. století v České republice.Současný stadion, dříve Rudá hvězda, funguje od roku 1959. Po revoluci nemělo ministerstvo vnitra jako majitel peníze na to ho udržovat v chodu, přesto trvalo 11 let, než se radnici podařilo získat ho do svého vlastnictví. To se povedlo v roce 2003, tehdy také město dalo 30 milionů na novou tartanovou dráhu.

Jenže ta je dnes opět ve špatném stavu, budovy chátrají, atleti nemají pořádné zázemí a jednorázové opravy už nestačí. Teď sice radnice našla v rozpočtu peníze na nový tartan, ale to je jen kapka v moři a neřeší celkový stav. Proto vznikl záměr postupně vybudovat multifunkční sportoviště s evropskými parametry.

Jak by měla nová hala vypadat?

K dispozici je 85 tisíc metrů čtverečných plochy, na které by měla být krytá atletická hala, multifunkční sportovní haly pro míčové sporty s kapacitou dva a půl tisíce diváků, tělocvičny pro gymnastiku a úpolové sporty.

Dále také venkovní hřiště a restaurace, sklady, ubytovací část a prostor pro regeneraci sportovců, takže nějaké masérny, sauna a tak. To ale není možné postavit hned, město předpokládá, že to bude vlastně jakési puzzle, které se bude skládat postupně třeba i víc než 15 roků. Město už celou věc probralo i se samotnými atlety a ti s nápadem souhlasí.

Čtěte také

„My jsme se v prvé fázi lekli toho, co navrhovalo město, protože my jsme se jako aletické oddíly a kluby a v podstatě všichni, kteří se atletikou v Pardubicích zabývají, sešli, dali jsme hlavy dohromady, jak by to sportoviště mělo vypadat, aby bylo funkční, aby bylo regulérní, aby také bylo na úrovni města Pardubic,“ řekl Pavel Studnička, trenér atletů a zastupitel za KSČM.

"Ty workshopy, které proběhly, byly pro nás trochu překvapením, protože první, co město chtělo vytvořit, byla objemová studie, co se do areálu vejde, aniž by to patřilo atletice nebo jiným sportům. Toho jsme se trochu lekli. Ale byli jsme se ubezpečit, že to kolegium architektů, které by mělo zpracovávat návrh, bude respektovat to, proč ten areál stojí a co by měl Pardubicím dávat," dodává Studnička.

Mezinárodní výběrová soutěž je vyhlášená

Kdo bude z návrhů vybírat? Zástupci města v porotě budou, kromě nich ale také nezávislí odborníci, jak pardubičtí architekti, tak jejich kolegové z Chorvatska a Nizozemska.

Soutěže se podle odhadů zúčastní desítky českých i evropských architektonických kanceláří. Budou dvě kola a vítěze se dozvíme na konci října tohoto roku. Na projekt je město ochotné dát až 12 milionů korun a odhadovaná cena stavby první etapy (atletické haly) je 200 až 250 milionů korun. Tam ale už bude nutné sehnat i financovánínějaké dotace.

autor: ba
Spustit audio