Pardubice koupí silážní jámy v místě, kde plánují stavět zvířecí útulek

23. leden 2023 13:40

Pardubice odkoupí za stovky tisíc korun silážní jámy na pozemcích ve Starých Čívicích, kde chce město stavět zvířecí útulek. Majitel parcel souhlasí s prodejem. Primátor Jan Nadrchal (ANO) doufá, že to bude poslední překážka ve stavbě nového útulku, na který město čeká dvě desetiletí.

„Majitele se podařilo právně doložit, s odkupem souhlasí. Pak by nic nebránilo tomu, že by se příprava útulku rozjela včetně toho, že tam bude mít služebnu městská policie,“ řekl Nadrchal. Dokud město jámy v bývalém zemědělském družstvu nekoupí, jsou pozastavené projekční práce. Jakmile se magistrát stane jejich majitelem, práce na projektu zase začnou. Podle primátora potrvají odhadem rok a půl.

„Pokud se nebudou dít další nepochopitelné věci kolem útulku, které se tady posledních x let dějí, tak bychom se snad mohli v tomto volebním období dočkat toho, že se začne stavět,“ řekl primátor.

Městský útulek je ve Štrossově ulici, kde je veterinární klinika. Zvířata tam nemají dost místa, město do něj už mnoho neinvestuje, dělá se tam jen běžná údržba. V areálu chce radnice v budoucnu stavět domov pro seniory a útulek přemístit na vhodnější a větší místo.

Dvě místa dostala stop

O potřebě najít pro zařízení lepší umístění se debatuje od roku 2003. Jiná místa z různých důvodů vhodná nebyla. Zastupitelé naposledy odmítli lesopark na Dukle, je blízko základní školy, nedá se tam parkovat. Les lidé využívají k vycházkám, chodí tam běhat, venčit psy.

Nedaleko průmyslové zóny ve Starých Čívicích se zase proti útulku ohradil majitel obory s daňky. Ve stejné lokalitě je bývalý zemědělský areál, pozemky patří městu. V okolí není bytová zástavba, do oblasti vede MHD. S výstavbou útulku tam zastupitelé souhlasili.

Jedinou překážkou dosud byly silážní jámy, které mají majitele. Měl by tam být zvířecí útulek s veterinou a služebnou městské policie, která by tam měla své služební psy a mohla by tam pořádat o své práci přednášky pro školy a veřejnost. Náklady jsou zatím odhadované na 69 milionů korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související