Útulek v lesoparku na Dukle v Pardubicích nebude, rozhodli zastupitelé

22. říjen 2021 11:37

Zastupitelé Pardubic dnes odmítli umístění zvířecího útulku v lesoparku na Dukle. Proti této lokalitě se ohradili také lidé v petici. Město prověří další místa, kde by zařízení mohlo postavit.

Zástupci koaličního hnutí ANO argumentovali tím, že útulek lidi v okolí neomezí. Například  starosta městského obvodu V Jiří Rejda (ANO) svoji řeč zakončil tím, že současný útulek, který je v jiné části města, přeplněný není. Aktuálně se tam nachází čtyři psi, dvě kočky a jedna andulka, uvedl.

Několik hodin trvající debata, na které vystoupili i obyvatelé Dukly, nakonec skončila zastupitelským odmítnutím umístit útulek v lesoparku. „Sama tam trávím spoustu volného času, vidím tam obrovský potenciál pro jiné funkce, než je útulek,“ řekla opoziční zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

Hůrka, nebo Dubina?

Město ale na základě rozhodnutí zastupitelů bude hledat jiné místo, schváleno je prověření bývalého kasárenského areálu Hůrka na Dubině. Radnice má i pozemky ve Free Zoně, kde není okolní zástavba a jsou tam jen silážní jámy. O potřebě změnit místo útulku městští politici debatují od roku 2003.

Útulek je teď ve veterinárním areálu ve Štrossově ulici, kde nemá ideální podmínky. Navíc město tam chce stavět dům pro seniory. Útulek v lesoparku na Dukle měl být v objektu Bobr, dřív tam byla třeba diskotéka, roky je ale budova prázdná. Město ji vlastní od roku 2015.

Průzkum následně ukázal, že je v tak špatném stavu, že jí bude potřeba pravděpodobně zbourat. Útulek by město na uvolněném místě muselo postavit nový. Podle zastupitele Jakuba Kutílka (Zelení za Piráty) by stavba útulku na Dukle byla v rozporu s územním plánem, protože by z části zasahovala do lesních pozemků.

Primátor Martin Charvát (ANO) dnes uvedl, že na nejbližším zastupitelstvu předloží návrh na demolici objektu Bobr, pokud to úředníci doporučí. „Na 90 procent ho bude nutné  zbourat,“ dodal primátor.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související