Pardubická ZŠ se bojí zřízení zvířecího útulku nedaleko školy

4. květen 2021 08:59

Plány na zřízení zvířecího útulku v lesoparku na Dukle v Pardubicích vyvolává obavy. Základní škola Josefa Ressla je pár desítek metrů o budovy Bobr, kterou chce město proměnit za zařízení pro opuštěná zvířata.

„Já se bojím. Mezi budovou a hraničním areálem je 80 metrů, což mi přijde strašně málo. Problém bude nejspíš s dopravou, je tady zákaz vjezdu, pak asi nebude, děti bezelstně přebíhají přes silnici,“ řekla ředitelka školy Světlana Divecká.

Čtěte také

Dalším rizikem je podle Divecké hluk. Do lesoparku chodí hodně návštěvníků, lidé tam venčí psi, rodiče vozí kočárky s dětmi, běhají tam rekreační běžci. Školáci si tam chodí hrát. „Obáváme se, že to psy rozštěká. Bojíme se třeba také odkládání zvířat v okolí školy,“ řekla Divecká.

Město chce zastupitelům představit projekt v září, hodlá také mluvit s veřejností. „Vnímáme výhrady lidí. Největší obavy jsou z hluku, jsou to poznatky lidí, kteří nebydleli nikdy vedle útulku,“ řekl starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda (ANO).

Magistrát hledá vhodné místo dlouhou dobu. Útulek, který je ve Štrossově ulici, nemá vhodné podmínky například pro venčení psů. Také se musí do dvou let přestěhovat, protože tam město bude stavět domov pro seniory.

Starosta: Lesopark je nejvhodnější

„Za mě osobně je lesopark nejvhodnější, nejbližší bytové jednotky jsou až za sportovním hřištěm, kde se konala mistrovství Evropy, a ten hluk tam byl neskutečný,“ řekl Rejda.

Městská policie jako provozovatel by tam měla mít i služební psy. Útulek bude podle Rejdy odhlučněný mnohem víc než v současném zařízení. Nebudou tam ani průhledné ploty, aby lidé na psy viděli přes plot.

„Určitě nechceme zpochybňovat nutnost útulku, práci lidí v útulku. Budeme doufat, že zkušení lidé rozhodnou správně. Pokud budou veřejné diskuse, určitě se do nich zapojíme,“ řekla ředitelka Divecká.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související