Pardubice nechtějí výjimku pro chvaletickou elektrárnu

21. únor 2019 19:00

Pardubice se vyjádří negativně k žádosti společnosti Sev.en EC, která žádá Pardubický kraj o výjimku, aby mohla její elektrárna ve Chvaleticích v roce 2021 překračovat budoucí limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitelé města.

Městská rada se přitom tento týden přiklonila k názoru, že by se do správního řízení Pardubice zapojovat neměly a měly by nechat rozhodnutí na odbornících. "Nejsem tak technicky zdatný, abych rozhodl, jestli ta elektrárna má výjimku dostat," uvedl například náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Pardubice se přihlásily do správního řízení, které vede Pardubický kraj, aby město mělo víc informací. Městská rada pak dala najevo, že by město mělo nechat rozhodnout odborníky. V zastupitelstvu dnes ale nakonec většinu získal názor, že by se Pardubice měly k výjimce vyslovit záporně.

Opakovaně zaznělo, že Pardubice jsou už velmi znečištěné, jsou na návětrné straně a důsledky emisí z elektrárny už pociťují. Látky, které (elektrárna) vypouští, jsou karcinogenní, řekl mimo jiné zastupitel a onkolog Vít Ulrych (Koalice pro Pardubice).

Byla by nutná další investice

Provozovatel elektrárny požaduje výjimku, aby mohl vypouštět 300 kilogramů rtuti a 330 tun oxidů uhlíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom snížil jen nepatrně. "K dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom snížil o pouhých 0,05 procenta pro okolí elektrárny a maximálně o 0,02 procenta pro město Pardubice," uvedl již dříve generální ředitel chvaletické elektrárny Václav Matys.

Ekologičtí aktivisté v říjnu 2016 protestovali proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny obsazením chladící věže

Zastupitelstvu dnes předcházel happening ekologických aktivistů. Navlékli se do hokejových dresů a hráli na kočičích hlavách hokej před radnicí. Naráželi na fakt, že Sev.en EC začala se sponzoringem hokeje, klub většinově vlastní město Pardubice.

"Elektrárna současné limity splňuje, protože už má výjimky od roku 2016. Teď žádá o nové. Politická reprezentace má především chránit zdraví obyvatel a požadovat, aby zákonné limity, které mají takovou ochranu zajistit, byly dodržovány," řekl jeden z organizátorů Robert Hrdina.

Oprávěná kritika, nebo nepřiměřený nátlak?

Piráti opakovaně kritizovali město za to, že na seminář o elektrárně nepřizvala nezávislé odborníky, jen zástupce investora. Dnes na to znovu upozornili. Náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) to označil za nepřiměřený nátlak. "Soukromý vlastník nám tam dělal nalejvárnu, jak je jeho elektrárna skvělá, proti tomu se musím bránit," odpověděl zastupitel Jakub Kutílek (Zelení, kanidoval za Piráty).

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Sev.en Energy od loňska zastřešuje firmy finančníka Tykače sdružené dříve ve skupinách Czech Coal a Sev.en. V Česku skupina provozuje dva hnědouhelné doly a čtyři uhelné elektrárenské bloky. Zaměstnává více než 3200 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související