Protest ekologů na věži chvaletické elektrárny skončil. Škody mohou jít do desítek milionů

6. říjen 2016

Protest aktivistů z hnutí Greenpeace na chladicí věži elektrárny ve Chvaleticích skončil včera. Na ochozu ve stometrové výšce ekologové tři dny protestovali proti plánované modernizaci elektrárny, která má prodloužit její životnost o dalších deset let, tedy do roku 2030. Její majitel tvrdí, že mu aktivisté svým protestem způsobili několikamilionovou škodu.

Ekologové na chladicí věži zůstali tři dny. Protest ukončili až ve středu odpoledne. Po několikahodinovém náročném sestupu na aktivisty pod věží čekali policisté.

„V tuto chvíli věc evidujeme jako podezření z trestného činu poškození cizí věci. Zda je tomu skutečně tak, se uvidí ve chvíli, kdy majitelé elektrárny vyčíslí způsobenou škodu,“ říká Eva Maturová z pardubické krajské policie.

Škody za několik milionů

Při vniknutí do objektu elektrárny prý aktivisté rozstříhali plot, a aby na věž mohli zavěsit transparenty, museli do ní vyvrtat díry pro lezecké kotvy. Tím mohli Severní energetické, která elektrárnu vlastní, způsobit škody i za několik milionů korun.

„Dosud zjištěné škody, jako je třeba rozstříhání plotu nebo vrtání do pláště chladicí věže, postupně vyčíslujeme a sčítáme. Pokud aktivisté nepoškodili ochranný nátěr věže, jak uvádí posudek Greenpeace, pak se bude jednat o škodu v řádu milionu korun, ale pokud je plášť poškozen, vyšplhá se škoda až na desítky,“ říká mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

S tím ale aktivisté nesouhlasí, vrty, které do věže udělali, jsou u podobných staveb zcela běžné, říká Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

„Tam nedošlo k ničemu jinému, než do pláště té věže byly umístěny osmimilimetrové kotevní body, které se v podobných podmínkách a na podobných objektech používají zcela běžně. Když tu chladicí věž nebo komín natíráte, tak ti lidé, kteří to dělají, tam běžně podobnými způsoby kotví. Není to věc, která by jakkoliv ohrozila statiku toho objektu, jeho životnost nebo funkční využití té věže. Ať Severní energetická zažaluje, já se u soudu těším, jak budou dokazovat, že ta škoda je tak absurdní, jak uvádějí,“ doplnil Jan Rovenský.

Elektrárna v současné době energii do sítě nedodává a aktivisté tak svým protestem žádné omezení výroby nezpůsobili. Dva ze čtyř bloků elektrárny se totiž modernizují a zbylé dva jsou po nedávném požáru mimo provoz.

Čtěte také

Aktivistů na věži bylo celkem jedenáct. Počasí jim úplně nepřálo a není tam žádné zázemí, ani možnost se umýt nebo si zajít na toaletu. Výbava, kterou s sebou nesli nahoru, měla několik set kilo, bylo tam třeba kolem sedmdesáti litrů vody. Aktivisté měli nahoře na věži také ekologickou toaletu v podobě jakési plechovky od barvy, zkrátka takový kbelík, který snesli dolů.

autor: zen
Spustit audio