Pardubice nejspíš budou mít nový památník obětí holokaustu

7. leden 2021 09:49

Po letech úvah v Pardubicích pravděpodobně bude připomínka zdejších obětí holokaustu. Důstojný památník by měl vzniknout v centru města v místě, kde až do konce 50. let minulého století stávala synagoga.

Český rozhlas toto téma před zhruba rokem otevřel, když z Domu služeb zmizela pamětní deska, která pardubické oběti holokaustu připomínala, a návrh na nějaký památník byl ve hře už tehdy.

Od té doby mezi sebou všechny zúčastněné strany začaly víc jednat a dospěly k dohodě. Ty strany jsou tři: město Pardubice, Pražská židovská obec a společnost Dům služeb. Pozemek po bývalé synagoze se totiž v 90. letech vrátil zpět židovské obci.

Pardubická synagoga před demolicí

Jenže na něm už částečně stojí právě Dům služeb, částečně na něm je třeba i křižovatka ulice 17. listopadu, Třídy Míru, Palackého a Masarykova náměstí a obecně je ta parcela už využitá. Nakonec se ale všechny strany shodly, že mají zájem památník vybudovat.

Otisk synagogy

Návrh, jak by měl památník vypadat, zpracovalo pardubické architektonické studio Oba2. Zjednodušeně se dá popsat jako nerezovými pláty vyznačený půdorys bývalé synagogy. „Uprostřed by měl být nějaký menší památník, do kterého bude zasazena pamětní deska, která byla původně na tom obchodním domě,“ řekl František Banyai z Pražské židovské obce.

František Banyai zmínil onu pamětní desku, která byla na Domě služeb, ale po jeho rekonstrukci zmizela a už se tam nevrátila. V místě, kde visela, totiž vznikl nově vstup do jednoho z obchodů. Deska je tak prozatím uschovaná na pardubickém židovském hřbitově.

Deska původně umístěná na Domě služeb je nyní uschována na pardubickém židovském hřbitově

V katastrální mapě je dodnes pozemek po synagoze jasně patrný. Parcela, kterou židovská obec dostala zpět, totiž přesně kopíruje její půdorys.

Nyní je potřeba zpracovat detailní návrh památníku, který by měl zároveň korespondovat s připravovanou opravou Palackého ulice. Město se do projektu zapojí přes Nadaci pro rozvoj města a plánuje přispět částkou 450 tisíc korun.

Pardubice dodnes žádnou důstojnou připomínku holokaustu nemají. Před nedávnem sice byly odhalené takzvané Kameny zmizelých, ale těch je zatím jen pár.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související