Pardubice ochromil dopravní kolaps. Můžou za to rekonstrukce, covid i nezvládnutý sportovní vůz

14. září 2020 09:45, aktualizováno

Pardubice zažily dnes ráno dopravní kolaps, který se v dalších dnech bude kvůli nefunkčním semaforům a dopravním omezením opakovat a pravděpodobně zhoršovat.

V Pardubicích se dnes ráno v okolí nemocnice zastavil provoz. Blokovaly ho dlouhé kolony vozidel směřujících do laboratoře Medila, která poskytuje testy na covid-19. Kolony během rána na příjezdu od Chrudimi dosahovaly až do Nemošic a místy se zastavil provoz v obou směrech i na nadjezdu u nemocnice.

V dopoledních hodinách se situaci snažilo vyřešit vedení města společně s vedením laboratoře a zástupci městské a státní policie. Strážníci později dopoledne vydali výzvu, aby lidé už do Medily nejezdili s informací, že dnešní kapacita 100 míst v drive-in odběrovém místě je vyčerpaná. Městská policie také vyzvala řidiče, aby opustili těleso nadjezdu a neblokovali tak průjezd sanitek do a z nemocnice.

Zítra by Medila měla spustit rezervační systém, který zajistí, aby maximální počet lidí za hodinu nepřekročil 40. Lidé, kteří na vyšetření pojedou, se budou muset předem registrovat. Město podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) chystá další dopravní opatření, aby nedošlo k zablokování Štrosovy ulice ani v případě, že by všech 40 vozidel přijelo najednou. Otázkou je, jestli se všichni lidé o povinnosti rezervace dozvědí včas.

Nefunkční semafory

Dopravní situaci v Pardubicích v těchto dnech komplikují také nefunkční semafory v centru. Čtvrteční nezvládnutý manévr řidiče sportovního vozu vyřadil z provozu semafory na křižovatce ulic Sukova a Hradecká. V dopravní špičce řídí provoz na místě policisté, bez světelné signalizace se řidiči budou muset obejít přibližně dva týdny.

V rekonstrukci je také světelná signalizace na křižovatce ulic Anenská a kpt. Jaroše. Tam je odstávka plánovaná a bude trvat od dneška do pátku 18. 9. Policie ČR musela pro tuto křižovatku vyčlenit jednu hlídku navíc. Ta, která byla pro tuto křižovatku původně určena, musela být přesunuta na řízení provozu právě na Sukovu třídu.

Křižovatka U Trojice

V tomto týdnu se navíc přidají i komplikace na křižovatce U Trojice a na mostě do Rosic. Ty souvisí s celkovou přestavbou a zkapacitněním křižovatky.

Křižovatkou už řadu měsíců není kvůli rozšiřování mostu možné projet ve směru z centra na Duklu. Po krátké přestávce toto omezení bude v následujících týdnech pokračovat dál.

Začne také uzavírka mostu mezi Rosicemi a Svítkovem, kde se staví lávka. Řidiči toto místo budou muset objíždět přes křižovatku U trojice a po výpadovce na Hradec Králové.

Spustit audio

Související