Pardubice pořád jednají s Foxconnem, zda přivést do města další dělníky z Asie

7. květen 2018 12:30

Pardubický magistrát je stále proti plánům společnosti Foxconn, přivést do krajského města další pracovníky z Asie. Největší pardubický zaměstnavatel, který v minulých letech moc informací neposkytoval, teď změnil taktiku a jednáním s městem je otevřenější. Situace se podle obou stran lepší a věří ve vzájemnou dohodu.

Jak už Český rozhlas informoval, město chce po společnosti určité záruky. První z nich je to, aby byla pro dělníky z Mongolska zajištěná lékařská péče. Další podmínkou je, aby bylo pro ně zajištěné ubytování. Třetím problémem je podle primátora Martina Charváta (ANO) nástup dětí do zdejších škol. To ale není jen záležitost Foxconnu a města, zapojit by se měl i stát.

„Během posledních 4 let počet mongolských dětí narostl ze 7 na 21 a máme avizováno, že by mělo přijít dalších 50-60 dětí. My se jim nebráníme, ale chceme jasnou podporu, chceme vědět, že budeme mít asistenty pro učitele v základních školách, protože nároky, které se na ně kladou, jsou obrovské a my potřebujeme, aby měli zajištěnou tuto podporu ze strany státu,“ dodal primátor.

Foxconn potřebuje 300 dělníků

Zástupci Foxconnu se na mikrofon k celé situaci už vyjadřovat nechtěli. Mimo záznam ale potvrdili, že se těmito otázkami zabývají, a že to s městem poměrně intenzivně řeší. Pravdou je, že dělníci z Mongolska tvoří jen část všech zaměstnanců Foxconnu a víc než 500 z nich je tady už i déle než pět let.

Podle zástupců firmy Foxconn aktuálně zájem o další dělníky z Asie nemá. Společnost potřebuje zaplnit asi 300 pracovních míst, podle informací MF Dnes to má být do divize oprav mobilních telefonů. Tyto pozice teď chce Foxconn zaplnit lidmi z místního trhu práce.

Další cizí dělníky ve Foxconnu vedení Pardubic pořád nechce. Změní se to?

Primátor Pardubic Martin Charvát

Primátor Pardubic Martin Charvát v tomhle zůstává optimistou. Říká, že se v poslední době spousta věcí posunula. Stopka pro nové dělníky z Mongolska, které chce tchajwanský výrobce elektroniky, ale platí.

Foxconn je největší zaměstnavatel v krajském městě a jen na mzdách vyplatil loni víc než jednu a půl miliardy korun. To jsou peníze, které „zůstaly v Pardubicích“, a z toho na odvodech na sociální dávky zaplatila společnost tolik peněz, že z toho zaplatila důchod přibližně dvěma tisícovkám seniorů.

Foxconn tedy potřebuje město, město zase Foxconn, ale najít společnou řeč je někdy složité.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio