Pardubice připravují kácení stovky stromů v přírodní lokalitě Červeňák

22. duben 2020 09:20

Pardubice připravují kácení stovky nebezpečných stromů v přírodní lokalitě Červeňák. Navrhuje to dendrologický průzkum. Město podalo žádost o povolení na krajský úřad.

„Minimálně kolem hlavní cesty, co vede na Nemošice, tam bude pravděpodobně nutné kácení. Některé stromy jsou ve špatném stavu. U značného množství bude nutný ořez, prořez. Půjdou zachránit. Nebude to tak, že bychom tam vlítli a pokáceli, co se dá,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Zástupci Iniciativy Přírodní park Červeňák se nad počtem stromů ke kácení podivují. Číslo se jim zdá příliš vysoké. Připojí se k řízení o povolení kácení, které schvaluje krajský úřad, řekl Miroslav Seiner z iniciativy.

„Očekávali jsme řádově nižší zásah, do 20 stromů. Stovka stromů se vymyká naší představivosti, to není probírka, to je masakr. Určitě budeme vyžadovat jiný posudek, možná se na něj složíme,“ řekl Seiner.

Červeňák je volná příroda, ne udržovaný park. Město by podle Seinera mělo zvážit, do jaké míry by se k němu mělo přistupovat jako k městské zeleni. „Znamenalo by to ztrátu biologické hodnoty. Žijí tam vzácní živočichové. Musíme do schvalování dostat víc odborných pohledů,“ řekl Seiner.

Pardubice převzaly lokalitu Červeňák od armády v květnu 2019. Jedním z prvních kroků bylo uzavření mostů přes Chrudimku

Územím protéká Chrudimka. Řeka a její blízké okolí je evropsky významnou lokalitou. Žije tam vážka klínatka rohatá. Pro své rozmnožování potřebuje nedotčenou řeku a břehy.

Bývalé armádní území se rozkládá na 19 hektarech. Pardubice usilovaly o bezúplatný převod pozemků od roku 2011. Loni je definitivně získaly. Po 20 let lokalita zůstane podle dohody s ministerstvem vnitra jako přírodní, radnice nesmí pozemky prodat ani pronajmout.

„Teď jsou na vstupech cedule, že tam lidé vstupují na vlastní nebezpečí. Kácení začne asi na podzim, když získáme povolení, a určitě bude na víc etap,“ dodal Nadrchal.

zdroj: ČTK

Související