Pardubice prověří stav arboreta na Dukle, podle aktivistů je ve špatném stavu

29. leden 2024 10:08

Pardubice prověří na konci ledna stav arboreta na sídlišti Dukla. Město reaguje na podnět iniciativy, která upozornila na špatný stav mladých i dospělých stromů. V květnu oslaví arboretum 30 let existence, jsou v něm unikátní dřeviny.

„Vnímáme arboretum jako pardubický unikát a výjimečné místo v našem městě. Je proto zcela nepřípustné, aby se údržba a péče o takto významné místo takto zanedbala,“ řekl Josef Švejcar z iniciativy Za zelenější Duklu. Arboretum je na okraji sídliště a ohraničují ho ulice Teplého, Československé armády, Rožkova a Staňkova.

Některé stromy chybí

Zpočátku v něm bylo kolem sedmi desítek druhů dřevin, postupně se jejich počet rozšířil na více než stovku. Aktuální počet druhů by zjistila podrobnější revize. Některé stromy totiž podle projektu z roku 2014, kdy město nechávalo dendrologickou zahradu omladit, už na svém místě nejsou.

Například u domu kultury měly být dvě borovice jeffreyovy, vysazená je tam jedna a je podle Švejcara v žalostném stavu. Na stejném místě chybějí dvě borovice limba. Poblíž mateřské školy není liliovník, dřín panašovaný, borovice hustokvětá nebo pás růží.

„Stav arboreta neodpovídá projektu ... Obvod by ho měl udržovat v souladu s projektem z roku 2014. Stromů tady chybí spousta. Některé stromy jsou nahrazeny jinými,“ řekl Švejcar. Místo unikátních dřevin jsou někde vysazené třešně, dodal.

Arboretum na pardubickém sídlišti Dukla

„Vidíme tu spoustu mladých dřevin, u kterých je zanedbána celá řada věcí, jsou to výchovné řezy nebo ochrana kmínků proti poškození strunovou sekačkou,“ řekl ČTK dendrolog Vítězslav Haupt. Iniciativa za zelenější Duklu ho přizvala, aby stav arboreta zhodnotil. Pomohly by kvalitní výchovné řezy nebo nátěry kmenů reflexní barvou, které například chrání kůru přes sluncem, dodal.

Nebezpečné stromy?

„U dospělých stromů je vidět celá řada problémů, může se jednat o chybějící zdravotní řezy a chybějící dynamické vazby. Jsou tady některé stromy, které bychom mohli považovat za provozně nebezpečné,“ řekl dendrolog.

Mezi nejvzácnější dřeviny arboreta patří korkovník sachalinský, metasekvoje čínská, trnovník lepkavý nebo štědřenec alpský. Metasekvoje byly do roku 1941 známé jen jako zkameněliny, pak ale byly v Číně objeveny živé exempláře.

Zástupci iniciativy byli podle Olgy Kudrnové třikrát na zastupitelstvu obvodu s žádostí, aby se arboretu začalo věnovat. Náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO) slíbila, že město podněty lidí prověří. „Nejsem také spokojená s údržbou, jestli je to obvodem nebo vysoutěženým zhotovitelem, to zjistíme,“ řekla Klčová. Jedna kontrola v arboretu bude podle ní v lednu, druhá se uskuteční, až se stromy začnou zelenat.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související