Pardubice obnovují alej v Jahnově ulici, stromy vysadí novou metodou

20. září 2023 09:40

V Pardubicích začala po letech příprav obnova aleje v Jahnově ulici. Za jeden den dřevorubci pokáceli 26 třešní, které v lokalitě neprospívaly. Nově tam budou akáty vysazené metodou, která je v krajském městě novinkou.

Náklady jsou 10,5 milionu korun, většinu pokryje město z dotace. „Je to pilotní projekt v Pardubicích. Chtěli bychom vyzkoušet, jak se stromům bude dařit a chtěli bychom tento systém používat v dalších lokalitách,“ řekla tajemnice městského úřadu Gabriela Křížková.

Kulovité třešně byly v betonových skružích, což byly pro ně nevhodné podmínky. Na rušné ulici živořily. Místo nich budou nekvetoucí akáty, které nejsou moc vysoké. Dosahují výšky a šířky asi dva metry. Stromy budou v příznivějších prokořenitelných buňkách.

Stavební firma převzala část Jahnovy třídy v Pardubicích

„Akáty jsou hodně odolné stromy, proto tady byly vybrány do této zástavby. Prokořenitelný systém usměrní růst kořenů. Akáty nemají obrovský kořenový systém. A buňky ochrání sítě, kterých je v chodníku až moc," uvedla Křížková.

Málo stromů, moc sítí

Inženýrské sítě často brání nové výsadbě zeleně nebo obnově v některých místech Pardubic. Je to obrovský problém. Obyvatelé se často dotazují, proč i v místech, kde dříve byly stromy a my je ze zdravotního důvodu vykáceli, již nevysazujeme nové stromy. Je to bohužel z toho důvodu, že v místě vedou sítě a my už zpátky nedovedeme stromy vysadit," řekl starosta městského obvodu Pardubice I Filip Šťastný (ANO).

Čtěte také

Stavební firma si minulý týden kvůli obnově aleje a dalším pracím zabrala ulici a oplotila ji, proto je neprůchozí. Zábor zasahuje částečně do náměstí Republiky. Minulý týden firma pokácela stromy, tento týden začaly stavební práce. „Hotovo má být v lednu. Náklady jsou 10,5 milionu korun, necelých osm milionů korun je dotace z Norských fondů," uvedl starosta.

Firma má za úkol nejdřív rozebrat žulový chodník. Opraví ho a položí znovu a k tomu obnoví asfaltový povrch cyklostezky podél chodníku. Je rovněž potřeba upravit inženýrské sítě a opravit veřejné osvětlení. Na to naváže výsadba stromů, které nahradí uschlé kusy. Projekt město připravovalo minimálně od roku 2020. Nedařila se výběrová řízení, když se například do tendru nikdo nepřihlásil.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související