Pardubice už 20 let hledají místo pro nový zvířecí útulek. Městu dochází čas

2. říjen 2023 08:59

Pardubická radnice už skoro dvacet let hledá místo pro nový zvířecí útulek. Ten stávající už nevyhovuje a navíc musí ustoupit stavbě domova pro seniory. Problém je v tom, že zatím v každém z vytipovaných míst byl nějaký problém, který výstavbu znemožnil.

„V tuto chvíli jsme na startovacím bodě, kdy pořád nemáme vybrané místo,“ říká náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO). Problém je v tom, že radnice při hledání místa naráží buď na nevhodný prostor, nebo odpor lidí. To se stalo třeba v případě lesoparku na Dukle, kde už město mělo i projekt, jenže nejen lidé bydlící v okolí, ale i vedení tamní základní škola byla natolik proti, že nakonec zastupitelé místo neschválili.

Komu patří jámy v Čívicích?

Neúspěchem skončilo i nadějné místo ve Starých Čívicích u silážních jam. V okolí není zástavba, lokalita je dobře dostupná pro MHD, ale při přípravě stavby se objevil zásadní problém. Silážní žlab na městských pozemcích zřejmě patrně patří JZD Československo-sovětského přátelství Svítkov, které je v likvidaci a jedná za něj insolvenční správce. Navíc se ozval jiný údajný majitel. Komu desítky metrů dlouhý žlab patří, rozhoduje soud.

„Ten domnělý majitel řekl, že to je jeho a že nám to odmítá prodat, a že se s námi vůbec nebude bavit,“ potvrdil na jaře primátor Jan Nadrchal (ANO).

Dolíček, Hůrka a další

V tuhle chvíli má město tři další tipy, všechny mají ale nějakou překážku. Třeba na sídlišti Dukla na Dolíčku je problém s tím, je by útulek zasahoval do biokoridoru. „Projektanti řeší, jestli dokážeme, nebo nedokážeme ten objekt přeplánovat tak, aby se vešel,“ řekla Klčová.

Město už mělo i projekt útulku ve Starých Čívicích nedaleko dančí obory. Jenže její majitel tehdy nesouhlasil. Náměstkyně Jiřina Klčová řekla, že se teď zkoušejí na místo vrátit s novým projektem. „Útulek je menší než byl před X lety, kdy se to tam řešilo. Tak by se nám možná mohlo do místa povést ho umístit i s tím, že by se mezi oborou a útulkem vystavěla z lesa stěna a pak by nám to na tom místě mohlo vyjít.“

Třetí variantou je areál na Hůrkách, uvolnila se tam územní rezerva pro projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe, takže i tam by bylo možné útulek umístit. Jde o to, že radnice už moc času na hledání nemá. „Čas nás tlačí, protože útulek tam, kde je dnes, je nevyhovující a v místě se má v roce 2025 začít stavět dům pro seniory. My bychom do té doby měli mít vyřešeno,“ dodala Klčová. Moderní útulek by měl stát desítky milionů korun a bude ho provozovat městská policie.

Spustit audio

Související