Pardubice vysunuly předzahrádky do silnice. Zvažují u nich měřit rychlost radarem

21. červenec 2023 08:17

Už více než tři měsíce jsou v historickém centru Pardubic - konkrétně v Pernštýnské ulici - předzahrádky, které zasahují do silnice. Jejich cílem bylo ztlumit dopravu. Ačkoli je totiž v tomto místě dopravní značka obytná zóna, která omezuje rychlost na 20 km v hodině, řidiči tam často jezdili mnohem rychleji.

Všechno začalo už před půl rokem, kdy si provozovatelé kaváren a vlastně i samotní obyvatelé Pernštýnské ulice v samotném historickém centru stěžovali na některé řidiče, kteří nedodržovali povolenou rychlost. Ačkoli je tady stále je povolená rychlost 20 km v hodině, řidiči toto omezení nedodržovali a jezdili výrazně rychleji.

Radnice pak přišla s nápadem povolit od prvního dubna v ulici předzahrádky, které zasahují do silnice. Jsou celkem čtyři, mají vyvýšené podesty a jsou ohraničené zábradlím. V podstatě to celé funguje tak, že v ulici teď projede auto pouze jedním směrem, protože v druhém pruhu jsou právě tyto předzahrádky.

Předzahrádky v Pernštýnské ulici v Pardubicích

Kromě zklidnění dopravy chtěl tímto opatřením magistrát zabránit autům, aby v ulici parkovala, a třetím cílem bylo upravit ulici tak, aby se stala fungujícím společenským prostorem, ve kterém by se lidé mohli ve větším počtu scházet.

Podle magistrátu a také některých provozovatelů systém funguje. Zcela jistě se tady lidé daleko víc scházejí a tráví svůj volný čas. Co se týká samotného zpomalení dopravy, zdá se, že skutečně řidiči ubrali plyn a jezdí pomaleji. Situace se tedy podle iniciátora nápadu zastupitele Vojtěcha Jirsy za Piráty zlepšila, i když se tam samozřejmě občas objeví řidič, který povolenou rychlost nedodržuje.

Vyložit, naložit, a nic víc

„Já si myslím, že to jde špatně uhlídat, ale zrovna včera jsme měli jednání, kde byl i pan ředitel městské policie, a ten přislíbil, že se pokusí zařadit ulici mezi úseky, kde je možné měřit rychlost,“ řekl Jirsa.

Někteří lidé s novými předzahrádkami spokojeni jsou, ale někteří provozovatelé podniků i obyvatelé si teď stěžují na platný zákaz zastavení, kvůli kterému teď například nemůžou před provozovnou nebo svým domem vyložit nebo naložit věci. Pokud tak učiní, můžou dostat okamžitě pokutu. Proto se teď opět sešla pracovní skupina, která rozhodla o tom, že se tam povolí zastavení na 15 minut.

„Mluvíme o zásobování, tedy ne parkování, to tam možné není ani nebylo. Z jednání máme takový výstup, že to bude jako v obytné zóně, kde můžete naložit, vyložit a máte na to 15 minut,“ říká na závěr městský zastupitel Vojtěch Jirsa. Situaci budeme i nadále sledovat.

Spustit audio

Související