Předzahrádky jako retardér. Pardubice zkouší zpomalit řidiče v historickém centru

31. březen 2023 11:16

Ačkoli v historickém centru Pardubic je dopravní značka obytná zóna, která omezuje rychlost na 20 km v hodině, řidiči tam často jezdí mnohem rychleji. Radnice teď přišla s nápadem povolit od 1. dubna v ulici Pernštýnská předzahrádky, které budou částečně i na silnici. Slibuje si od toho zklidnění dopravy.

Jeden z provozovatelů kavárny v této ulici má špatnou zkušenost s rychle jedoucím řidičem. „Moje žena jela s kočárkem a jedno z těch rozvozových aut jelo tak rychle, že ten kočárek v nějaké sebeobraně strhla a vyklopila naše dítě na chodník,“ říká Petr Baklík.

Nejen po této zkušenosti začal myslet na to, že by se v  ulici dala doprava zklidnit. Značka obytná zóna tady je, ale mnozí řidiči tady jezdí daleko rychleji. To potvrzuje i zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti): „My jsme tady na podnět místních živnostníků a rezidentů začali řešit to, že tady někteří lidé jezdí rychle. Přišli jsme s návrhem umístění předzahrádek do dopravního prostoru.“

Zahrádky jako oživení

Právě předzahrádky by mohly provoz zklidnit. „Hlavní záměr je zpomalení dopravy v této ulici a nějaké zklidnění. Na druhou stranu přináší to s sebou i benefit, že tato ulice by díky tomu mohla poměrně ožít. Za mě do historického centra určitě nepatří auta, ale patří tam právě život, zahrádky, návštěvníci,“ říká starosta prvního městského obvodu Filip Šťastný (ANO).

Čtěte také

Tím, že se silnice zúží na tři metry, se nebudou moci ani míjet, to znamená, že jedno bude muset čekat. „V dopravní terminologii je to jednopruhová komunikace s výhybnami, která neumožňuje míjení protijedoucích vozidel. Dalším přínosem tohoto uspořádání v ulici Pernštýnská je, že už nebude možné na druhé straně, než budou předzahrádky, parkovat. Dneska tady velmi často byla ta ulice v podstatě zarovnaná auty, která tady neměla co dělat,“ říká Vojtěch Jirsa.

Petr Baklík odhaduje, kolik předzahrádek nakonec provozovatelé do silnice vysunou: „Já myslím, že nás bude pět. Nicméně my už jsme nějaké zahrádky dovolené měli. Ty, které budou teď nové, budou o maličko větší. Já si od toho slibuji spíš zlepšení úrovně v té ulici než to, že obsloužím víc zákazníků.“

Svým způsobem toto opatření souvisí i s rekonstrukcí Automatických mlýnů. Tato ulice propojuje historickou část města právě s Automatickými mlýny. „Za mě je to obrovská příležitost, protože my všichni na městě doufáme, že nově zrekonstruované Automatické mlýny budou mít obrovskou návštěvnost. Byli bychom rádi, kdybychom návštěvníky dokázali přilákat právě do centra, a to i s využitím Pernštýnské ulice,“ dodává starosta Šťastný.

Návrh předzahrádek, i to kde budou, zpracoval odbor hlavního architekta a vyjádřili se k němu také památkáři, odbor dopravy a dopravní policie. Otevřené by měly být od 1. dubna.

Spustit audio

Související