Pardubice začínají mít problémy s nedostatkem volných míst ve školkách

1. březen 2022 09:15

Kapacita mateřských škol v Pardubicích je na hraně. V některých městských částech není dostatek volných míst, poptávka po nich přitom podle magistrátu roste, a to hlavně v souvislosti s novou bytovou výstavbou. Kterých čtvrtí se to týká nejvíc?

Jedná se především o místní části Višňovka, Dukla a Svítkov, které spadají do tzv. třetího školského obvodu. Přestože od roku 2019 funguje ve Svítkově úplně nová školka, celková kapacita zařízení podle magistrátu v této části města je ale naplněná skoro na 100 %.

Do budoucna počítá radnice s ještě vyšší poptávkou, na Dukle a v okolí by totiž měla vznikat další nová zástavba, což bude znamenat zvyšující se počty předškolních dětí, pro které bude potřeba zajistit další místa.   

Město muselo rychle najít řešení, a proto po dohodě s hygieniky obnovuje provoz bývalé školky ve Svítkově v ulici K Dubině. Ta rodičům a dětem nabídne už pro letošní zápisy 30 nových míst. Původně uzavřenou školku muselo město narychlo opravit, její provoz ale prý bude jen dočasný, než v ulici Teplého na Dukle postaví u MŠ Kamarád na proti hasičské stanici novou přístavbu.

Stovka nových míst

Rozšíření školky Kamarád nabídne stovku nových míst, to znamená čtyři nové třídy, ale nebude to hned. Práce na přístavbě by měly začít až v roce 2024. Do té doby musí radnice vysoutěžit projektanta a zhotovitele stavby, získat potřebná razítka a zažádat o dotaci. Ta by mohla pokrýt až 85 procent odhadovaných nákladů, což je asi 80 milionů korun.

To ale není jediný plán, jak řešit nedostatek školkových míst. V horizontu několika málo let by mohlo pomoct i objekt současného Tyflocentra fungující v areálu školky na Závodu Míru.  Tyflocentrum by místo něj samozřejmě získalo náhradní prostory.   

Elektronické vyplňování žádostí spustí město 19. dubna, vlastní zápisy budou 9. a 10. května ve všech 30 MŠ, a asi o deset dní později by se rodiče měli dozvědět, jestli je dítě přijaté.   

 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související