Pardubická cyklověž dnes začala fungovat, hotová ale byla už v polovině června

24. červenec 2017

Když představitelé pardubické radnice před prázdninami s velkou slávou stříhali pásku po opravě přednádraží, upozorňovali také na novou moderní cyklověž pro bezpečné parkování kol. Jenže měsíc uplynul a věž byla až do dneška zavřená.

Dodavatelská firma přitom stavbu předala městu už v půlce června. Cyklisté sice i bez ní měli od začátku prázdnin k dispozici 450 zastřešených stojanů, jenže ty nejsou tak bezpečné a navíc kamery městské policie zatím nezabírají celou plochu, strážníci už dokonce zaznamenali tři ukradená kola.

Společnost Systematica s.r.o. předala městu hotovou cyklověž už 15. června. Po otevření přednádraží dokonce dodavatel spustil na obrazovce video, jak mají cyklisté věž používat. Jenže prvních pár dní chyběla informace, že je stavba stále mimo provoz. Jednatel společnosti Rudolf Bernart tam navíc před pár dny vyvěsil ceduli s textem, že spuštění je plně v kompetenci města a připojil na vedoucího odboru dopravy magistrátu.

Město „ladilo“ podmínky

Už na začátku července přišla z tiskového odboru radnice zpráva o tom, že se se ladí detailní podmínky provozu mezi investorem a provozovatelem cyklověže, tedy mezi statutárním městem Pardubice a Dopravním podnikem města Pardubic. Neoficiální informaci ale na mikrofon nikdo z radnice potvrdit nechtěl.

Čtěte také

Problémů je hned několik: přednádraží opravovala firma Strabag, cyklověž dodávala Systematika, takže obě strany musely zajistit předání městu včetně smluv. Další zádrhel byl na straně radnice, protože otázkou zprovoznění cyklověže se zabývali úředníci tří odborů – dopravy; rozvoje a strategie a majetku a investic. Provozovatelem je navíc dopravní podnik, tedy městská akciová společnost.

Je navíc období dovolených a kombinace toho všeho zřejmě způsobila zmíněné zdržení. Ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán navíc řekl, že nějakou dobu trvalo i zaučení obsluhy a naprogramování věže.

Jak věž funguje?

Cyklista přijde ke vstupním dveřím, které se otevřou, systém kolo uchopí, zvedne a uloží na parkovací místo a vydá lístek. Ten je nutné si schovat, při vyzvednutí kola ho stačí jen přiložit a pak zaplatit podle doby úschovy. Cena uložení kola na dobu 24 hodin je podle ředitele dopravního podniku Pelikána 10 korun.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio