Pardubická krajská knihovna dostala stovku ukrajinských knih, chce dovézt další

4. květen 2022 14:25

Krajská knihovna v Pardubicích převzala darem od místní ukrajinské komunity asi stovku knih v ukrajinštině. Je mezi nimi klasická literatura, historické publikace, ale i školní učebnice. Knihovníci je teď zaevidují a postupně zařadí do regálů.

„Přinesl jsem ukrajinské knihy, které sebrali dobrovolníci většinou ve Lvovské oblasti. Knížky sbíráme samozřejmě dál a plánujeme přivézt další, především pro děti, a to jak učebnice, tak i beletrii,“ říká Sergej Kulyk, zatímco knížky předává ředitelce Krajské knihovny Radomíře Kodetové.

Pan Sergej přivezl kromě beletrie také učebnice, například čítanku pro 3. ročník základní školy nebo Slabikář. „Ten je určený dětem, které se začínají učit číst. Ta kniha začíná symbolicky, a to ukrajinskou hymnou. Dětičky ještě neumějí číst, ale s prvním otevřením knihy je provází naše národní hymna. A to je dobře. Jsou tu i různé říkanky a veršíky o rodné zemi.“

A součástí daru je i krásná literatura. „Například, když tady otevřu knihu - tato je o Kozácích, jak se kozácké hnutí vyvíjelo, s kým bojovali,  je to beletrie, která v sobě nese část naší historie," vysvětluje dárce.

Záchrana ukrajinské literatury

Ředitelka Radomíra Kodetová chce počet ukrajinských knih ještě zvýšit. A to tak, že začne spolupracovat s některými ukrajinskými knihovnami. „Chtěli jsme nabídnout oboustranně výhodnou spolupráci, kdy oni by nám mohli ty knihovní fondy zapůjčit a my bychom je mohli nabízet lidem, kteří se sem dostanou. Právě ty papírové knížky jsou nejvíce ohrožené tím, že dojde k jejich zničení. A to jsou věci, které jsou nikdy nenahraditelné.“

Dobrovolníci budou knížky sbírat i nadále. „Tyto ukrajinské knihy, tady už zůstanou a my budeme rádi, že je budou lidi číst. A ty knihy, které nám zapůjčí ukrajinské knihovny, ty bychom samozřejmě po válce rádi vrátili na Ukrajinu,“ dodává Sergej Kulyk.

Spustit audio

Související