Ředitelka pardubické knihovny Radomíra Kodetová má dům plný knih

24. únor 2022

Knihy jsou celoživotní vášní Radomíry Kodetové. Nejen, že je jimi obklopena celý den ve svém zaměstnání, po knize sahá každodenně i doma. A protože jsou vášnivými čtenáři i její muž a děti, mají v podstatě doma další knihovnu.

Radomíra Kodetová vystudovala nejprve gymnázium, pak nastoupila do Dětského domova jako vychovatelka a posléze pracovala například jako sociální pracovnice. Tato praxe se jí teď prý hodí. Nevnímá totiž knihovnu jen jako místo, kde si zájemci přijdou půjčit knihu, ale jako komunitní centrum, bezpečný prostor, kde se lidé setkávají, dozvídají zajímavé věci, učí se nebo tvoří.

Knihovna pro všechny

Tak také přistupuje ke své práci ve vedení Krajské knihovny v Pardubicích, kde působí už 12 let. Svědčí o tom i samotný výčet aktivit, které se v knihovně konají pro všechny věkové kategorie, od dětí po seniory. Radomíra Kodetová má ale spoustu dalších plánů.

Děti jsou velcí čtenáři, v pardubické Krajské knihovně je místností pro děti hned několik, ukazuje její ředitelka

„Jsem ráda, že se nám podařilo získat prostory na pardubickém Příhrádku, tamní čítárna je velmi oblíbená,“ říká Radomíra Kodetová s tím, že do budoucna plánuje ještě vybudovat v prostorách knihovny kavárnu nebo místo pro začínající podnikatele, kteří si tam mohou domlouvat schůzky apod.

A co se služeb pro čtenáře týče, pracovníci knihovny pořídí do fondu asi 10 tisíc knih ročně, v depozitářích jich má knihovna tak více než 600 tisíc, a to nejen beletrii, ale i knihy odborné, ale třeba i hudebniny atd. Velkou oblibu si mezi čtenáři získaly v posledních letech audioknihy. A jestli si ředitelka Krajské knihovny knížky sama také půjčuje? Samozřejmě, ale určitě své čtenáře nepředbíhá, na knihu, o kterou je velký zájem, prý čeká v pořadníku stejně jako ostatní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.