Pardubická MHD kupuje nové trolejbusy a zavádí linku do Ohrazenic

14. listopad 2017 13:00

Pardubický dopravní podnik postavil trolejové sloupy do Ohrazenic a chystá nákup nových trolejbusů. Výběrové řízení musel vyhlásit dvakrát a zatímco v prvním tendru byla cena za vozy 105 milionů korun, v druhém stoupla o 40 milionů.

„Rozdíl v cenách dvou veřejných zakázek je opravdu takový. V prvním tendru došlo k  situaci na trhu, která nám není úplně jasná. My jsme tu veřejnou zakázku rušili nikoliv kvůli pořizovací ceně, ale kvůli připomínkám zahraničního potencionálního uchazeče, který nás dohnal až na Úřad na ochranu hospodářské soutěže a my jsme tu soutěž zrušili,“ vysvětluje rozdíl v cenách ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Do Ohrazenic pojede trolejbus

Trolejové vedení

Dopravní podnik města Pardubic v letošním roce plánuje dostavbu dvou trolejbusových linek. V Ohrazenicích vymění autobus za trolejbus.

První nabídka tak byla podle ředitele Dopravního podniku podhodnocená. „Podle našeho názoru byla, protože když jsme se dívali do naší interní historie, tak za tu cenu jsme pořizovali trolejbusy v roce 2001 a to je šestnáct let. Myslím, že ta cena nebyla reálná.“

Cestující se na nové vozy mohou těšit od jara příštího roku. Nové trolejbusy už byly testovány a první tři vozy z této dodávky v Pardubicích už jezdí a cestující si je mohou vyzkoušet.

Trolejbusem až do Ohrazenic

Někteří cestující si již všimli, že v Ohrazenicích už vyrostly trolejové sloupy. „Nejenom do Ohrazenic a Trnové, ale i na Zámečku z Pardubiček už je trolejová trať téměř hotová, jsou tam nějaké dokončovací práce. Na obou trasách bude provoz zahájen po dokončení a zkušebním provozu. Zahájení pravidelného provozu na obou trasách plánujeme od 4. března 2018,“ přibližuje plány Dopravního podniku ředitel Pelikán.

Do Ohrazenic dosud trolejbus nezajížděl, pro místní občany to bude velká změna. „My taky věříme, že nakonec nejen obyvatelé ocení, že trolejbusy neprodukují takový hluk, hlavně v noci nebo v létě,“ uzavírá Pelikán.

Spustit audio