Pardubická policie odhalila 22 cizinců bez pracovního povolení

21. únor 2018 10:25

Policie odhalila v první polovině února v Pardubickém kraji 22 cizinců bez pracovního povolení. Kontrola se zaměřila na nestátní firmu, která poskytuje zdravotní a sociální péči pro lidi s nízkou mírou soběstačnosti a v kraji vlastní několik zařízení.

Cizincům, kteří pocházejí ze zemí bývalého východního bloku, nyní hrozí vyhoštění. Oblastní inspektorát práce zahájil s provozovatelem kontrolovaného zařízení správní řízení.

Při první kontrole jednoho z objektů na Pardubicku na začátku února zajistili policisté šest cizinek, které neměly platné povolení k zaměstnání. Podle mluvčí pardubické policie Jany Drtinové měly pro vstup do České republiky využít polská národní víza. „Přestože se to zaměstnavatel následně snažil popírat, cizinky dle prvotních výpovědí měly provádět přímou osobní péči o nemocné,“ uvedla policejní mluvčí.

Boj o spalovnu pokračuje. Sdružení Pardubáci chce, ať se lidé složí ve sbírce

Spalovnu chce už od roku 2006 provozovat společnost AVE CZ

Někteří pardubičtí komunální politici opět otevřeli debatu spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví. Tu chce už od roku 2006 provozovat společnost AVE CZ, která odstavené zařízení koupila od chemičky Synthesia.

Následná kontrola ve stejné firmě a souběžně ve druhém objektu společnosti na Chrudimsku pak odhalila další nekvalifikované a neoprávněně pracující cizince. „Policisté v obou objektech zajistili dalších 16 osob cizí státní příslušnosti,“ dodala mluvčí. Oblastní inspektorát práce, který byl s policií při druhé kontrole přítomen, zahájil s provozovatelem zařízení správní řízení.

Policisté při akcích zadrželi 21 žen a jednoho muže. Sedm cizinek se v Česku navíc zdržovalo bez víza nebo platného oprávnění k pobytu. „V zahájených správních řízeních je možné vydat rozhodnutí se stanovením doby, po kterou nelze cizinci umožnit vstup na území členských států Evropské unie až na pět let,“ uvedla mluvčí.

Policisté teď shromažďují podklady pro stanovení právní odpovědnosti firmy za umožnění nelegálního zaměstnávání cizinců.

zdroj: ČTK
Spustit audio