Pardubická primátorka navrhuje zrušit čtyři městské obvody

18. říjen 2012

Pardubická primátorka Štěpánka Fraňková navrhla zrušení čtyř městských obvodů. Ze sedmi malých radnic chce ponechat jen tři v okrajových částech města, zbytek by měla na starosti velká radnice.

Tento návrh je součástí nové struktury města, kterou nyní budou projednávat politické kluby a zastupitelé. Zrušením čtyř obvodů by město ročně ušetřilo až 20 milionů korun.

Fraňková navíc podotkla, že jednání se sedmi starosty bývá často velmi problematické:

„Pokud máme tvořit nový strategický plán, máme tvořit nové plánovací období Evropské unie na rok 2014 až 2020, tak si myslím, že velmi obtížně se tvoří, pokud je složeno ze sedmi části, ze sedmi vlastních názorů nebo směřování rozvoje a strategie. Současně se zrušením městských obvodů navrhujeme i novou strukturu fungování města ve smyslu jeden primátor, dva náměstci a čtyři uvolnění radní. Uvolněný radní byl měl na starost původní městský obvod.“

Představitelům městských obvodů se návrh na jejich zrušení příliš nelíbí. Starostové zvolení za Sdružení pro Pardubice, jehož členem je i primátorka, jsou sice ve svých vyjádřeních velmi diplomatičtí, zánik obvodů ale nepovažují za rozumný nápad.

Otevřeně to říká opoziční starosta Polabin Jiří Srbek:

„Tak já teda za prvé nechápu účel nebo důvod návrhu nového uspořádání. V materiálu, který já jsem dostal, zdůvodnění zrušení čtyř obvodů celkem chybí. Hovoří se zde pouze o úspoře 15 až 20 milionů ročně. Jak jsem si vypočítal, rozpočet města je 1,8 miliardy a úspora činí tedy přibližně jedno procento z rozpočtu města. Ptám se, zda stojí opravdu za to kvůli této relativně malé částce udělat takto nekoncepční zemětřesení v městské správě?“

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio