Pardubická radnice navýší kapitál ve společnosti EBA

16. říjen 2002

Pardubická radnice chce navýšit základní kapitál akciové společnosti EBA, která provozuje civilní letiště. To přitom patří mezi pět páteřních letišť v České republice a letos očekává odbavení sedmi tisíc lidí. Město jako stoprocentní vlastník chce navýšením jmění vyřešit pohledávku za touto společností.

Město poskytlo společnosti EBA úvěr na financování rozšíření spojové dráhy letiště a dvě bezúročné půjčky. Navýšením základního kapitálu chce radnice vyřešit právě onen úvěr, včetně nesplaceného úroku. Primátor Jiří Stříteský upřesňuje: "Navýšení bude kolem 15 milionů korun." Do společnosti chce také vstoupit Pardubický kraj. V první fázi kupuje akcie za 500 tisíc korun. Čímž získá přibližně 2 % podíl. Město se ale nebrání ani vstupu dalších akcionářů: "Čili pokud bude chtít Pardubický kraj zvyšovat svůj podíl, tak jsme samozřejmě na to připraveni. Stejná nabídka platí i pro Hradecký kraj, případně město Hradec Králové."

letiště pardubice
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.