Pardubická radnice otevřela opravený park Na Špici

10. prosinec 2014

Nové velké dětské hřiště, lávka přes řeku, loděnice, sportoviště a pozorovatelna ptáků - tak vypadá nově opravený pardubický park Na Špici, který leží na soutoku Labe a Chrudimky.

V úterý 9. prosince ho stavbaři předali městu. Oprava prostoru na soutoku Labe a Chrudimky stála skoro 36 milionů korun. Peníze šly z evropské dotace.

Nejvýraznějším prvkem je nová dřevěná lávka, která spojuje území s Tyršovými sady a s pardubickým zámkem. Rodiny s dětmi ocení v novém parku pavilon, který zároveň slouží jako pozorovatelna ptáků na jezeře Čičák. Přilehlá sportoviště a velké dětské hřiště bude moct veřejnost využívat až na jaře.

Lávka má trochu podivnou konstrukci a někteří lidé by mohli mít problém po ní vyšplhat a přejít na druhou stranu směrem k Tyršovým sadům, protože to bude klouzat nebo na lávku nevystoupají.

„Ono to bylo dáno technickými parametry. Ta lávka je takový oblouk. Já pevně věřím, že s tím spoluobčané nebudou mít problém. Když ho mít budou, tak to holt budou muset obejít. Lávka je na vlastní nebezpečí. Jsou tady ale zábradlí,“ říká bývalý náměstek primátorky František Brendl.

Také Karolína Koupalová z odboru hlavního architekta dodala, že lávka má prudký sklon z důvodu požadavku povodí na podplavnou výšku pod mostem.

„Park je určen a doufám, že bude využíván všemi obyvateli, všemi věkovými skupinami. Jsou tam dětská hřiště, jsou tam sportoviště pro dospělé. Jsou tam místa, kde se dá v klidu posedět. Je tam altán, kde se dá být i v nepříznivém počasí. Je tam místo pro grilování v altánu,“ říká Koupalová.

Součástí nového pavilonu je i pozorovatelna ptáků

Hlavní sezóna začne na jaře

Část parku je vyhrazena pro volný pohyb psů a rybáři zde chytají na Čičáku také ryby. Park je otevřený, přesto v zimě nabízí daleko menší využití. Hlavní sezóna mu podle starosty prvního městského obvodu Jaroslava Menšíka začne až na jaře.

„Veřejnost může přijít kdykoliv, ale užívání těch sportovních zařízení bude muset zahájit až na jaře. Myslím si, že veřejnost tady může chodit po cestičkách, může se tady procházet s pejsky. Užívání hlavních sportovních zařízení bych nechal až na to jaro,“ dodal Menšík.

Na prohlídku se do parku určitě můžete vypravit. Soutok Labe a Chrudimky totiž nabízí mnoho hezkých zákoutí.

autor: KUB
Spustit audio