Pardubická radnice připravuje stavbu bezbariérového azylového domu. Bude z kontejnerů

27. únor 2024 11:36

V Pardubicích bude nový azylový dům pro muže. Radnice teď začala pracovat na projektu. O výstavbě rozhodli zastupitelé už vloni, stávající objekt v Milheimově totiž už nevyhovuje a navíc si místní lidé občas stěžují na nepořádek a hluk. Nový dům bude stát nedaleko, v areálu Na Staré poště, kde jsou hlavně sídla firem nebo sběrný dvůr.

„Stávající azylák je samozřejmě funkční v Milheimově ulici, nicméně technicky nám dožívá a spíše máme problémy s vnitřním vybavením a provozem,“ říká primátor města Jan Nadrchal (ANO).  

Největší problém je v tom, že dům v Milheimově ulici není bezbariérový a prakticky v něm nejdou udělat potřebné úpravy. To potvrdil i náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice): „Jsou to často lidé s handicapem, kteří potřebují bezbariérový prostor, a stávající objekt neumožňuje rozvoj a rozšíření a řešení bezbariérovosti.“

Mimo obytnou zástavbu

Nový azylový dům bude v areálu Na Staré poště, kde mají sídlo různé firmy, ale není tam žádná obytná zástavba. Jak podotkl zastupitel Petr Kvaš (ODS), problém stávající ubytovny pro bezdomovce je i v tom, že stojí mezi rodinnými a bytovými domy. „Kdo zná situaci v Milheimově ulici, jak to tam vypadá v podvečer, je dlouhodobý problém zde bydlících.“

Bezdomovec

Na Staré poště má vzniknout moderní třípatrové centrum služeb pro lidi bez přístřeší, v horních patrech bude místo pro 23 lidí v dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Náměstek Jakub Rychtecký ale podotkl, že to zdaleka není všechno: „Nové centrum by mělo obsahovat nový azylový dům pro muže, noclehárnu pro muže, noclehárnu pro ženy, ordinaci pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a i pokoj na doléčení.“

Dům se může stěhovat

V areálu Na Staré poště dnes funguje nízkoprahové centrum a ordinace pro bezdomovce, objekt čeká demolice a místo něj bude na místě kontejnerový dům. Podle Rychteckého je to výhodné nejen proto, že stavba trvá výrazně kratší dobu než u cihlového domu.

„Ten kontejnerový systém má tu výhodu, že v případě, že by se do budoucna tato lokalita proměňovala třeba například pro bydlení, tak je možné tu stavbu a ta zřízení přesunout do jiné části ve městě,“ dodal Rychtecký.

Nové centrum pro bezdomovce by mělo stát asi 65 milionů korun, radnice zkusí sehnat dotaci, fungovat by mohlo někdy v roce 2026.

Spustit audio

Související