Bývalý cirkusák žije v lese u Pardubic. Na Vánoce se těší, bude i salát

23. prosinec 2020 05:33

Nemají sice stálou adresu, ani jim neteče teplá voda a nesvítí u stropu žárovka, ale vánoční stromek si už pořídili. Tři pardubičtí bezdomovci jsou trochu výjimeční i tím, že už léta bydlí v lesíku na kraji Pardubic a strážníci s nimi zatím neměli jediný problém.

„Pán tady žije poměrně dost dlouhou dobu, nepožívá alkohol, nikoho neotravuje. Nepouští sem nikoho cizího, takže tady nevzniká žádná komunita problémových bezdomovců,“ říká městský strážník Pavel Antoch.

Pan Černý, který bydlí v lese na okraji Pardubic, pracoval u cirkusu a i dnes má práci. „Občas chodím pracovat. Náhodně, brigádně.“

Obydlí v lese nedaleko Pardubic, kde žije pan Černý. Vánoční stromek už má připravený

Ťapina, vánoční stromek a bramborový salát

Na místě v lesích žijí tři bezdomovci a pes Ťapina. Mají postele, kamna, konvici na kávu, hodiny, stůl, židle, zkrátka vybavení běžné domácnosti. Rozdíl je, že žijí venku a není tu úplně vzorný pořádek. Hygienu řeší tak, že si na kamnech ohřeje vodu, nebo se podle svých slov chodí vykoupat ke známým.

Čtěte také

Na místě mají už i ozdobený vánoční stromeček. „Těšíme se na Vánoce, máme bramborový salát, něco k tomu. Dárky si dáváme, takové maličkosti. Já už je mám připravené,“ říká pan Černý.

Podle strážníka Jiřího Sejkory tato komunita bezdomovců nepředstavuje problém. „Tady se nějaké škodlivé jevy nevyskytují, to spíš centrum města je problematičtější. Kontroly se provádí pravidelně, minimálně základem je zjistit jaké tam jsou vztahy, jestli tam nejsou zdravotní problémy, jestli tam nejsou životní situace, které by potřebovaly zásah. Kolikrát ti lidé potřebují postrčit, dostat impuls odjinud.“

V Pardubicích žije okolo pěti set bezdomovců, někteří v azylových domech a další mají podobné příbytky v blízkosti města.

Spustit audio

Související