V Pardubicích je asi 400 bezdomovců. V zimě je pravidelně kontrolují strážníci

29. listopad 2023

Teploty v noci klesly pod nulu, v Pardubicích bylo skoro -7 °C. Pro lidi bez domova to může znamenat i riziko umrznutí, hlavně pokud jsou pod vlivem alkoholu. Na druhou stranu jsou ale bezdomovci na zimu relativně zvyklí, mnozí navíc bydlí ve stanech nebo provizorních přístřešcích.

Jediná stálá osada s dřevenými domky, kde bezdomovci bydlí, je kousek od cyklostezky u Labe. Ostatní místa, kde mají bezdomovci stany, se podle preventistky Miroslavy Gorelčíkové z pardubické městské policie mění.

V zimní sezoně chodí preventistka mezi bezdomovce a radí jim, kde například mohou najít lékařskou pomoc a kde nocleh, když teploty klesají pod nulu, řekla ČTK.

Přístřešek lidí bez domova v osadě v Pardubicích

„Obcházíme všechny lokality, kde bývají lidé bez domova. Strážníci je tak jednou týdně zkontrolují. Teď před zimou kontrolujeme jejich zdravotní stav, říkáme jim, že je tady lékař pro lidi bez domova," řekla preventistka.

V Pardubicích se na krátký či delší čas usadí během roku kolem 400 lidí bez domova, stabilně jich v krajském městě pobývá kolem 250. Někteří z nich teď v zimě chodí do azylových domů nebo do denního centra. Skalní zůstávají ve svých provizorních přístřešcích.

„S bezdomovci máme přátelský vztah, řekl bych. Před zimou je upozorňujeme na možnosti kam jít, aby nenocovali venku v mrazech," řekl strážník Lukáš Kamaryt.

Lidé bez domova se často potýkají se závislostmi na alkoholu, drogách, mívají psychická onemocnění. Ve velké zimě hledají nocleh, kde se dá. V Pardubicích navíc funguje noclehárna pro muže a pro ženy.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související