Pardubická restaurace Kra Kra definitivně zavřela, majitel žádá od města odškodnění sedm milionů

3. únor 2016

Restaurace se stěhuje z chátrajícího podchodu u Zelené brány v centru Pardubic. Majitel pohostinství má ale s městem nájemní smlouvu až do roku 2018. Chce proto vymáhat od magistrátu odškodnění za to, že se o prostory v podchodu nestaral. Obě strany se v současnosti nedokážou dohodnout právě na výši vyrovnání.

„Prostě pršelo na hosty. Ten technický stav dovoloval provozovat jenom, když bylo optimální počasí,“ vysvětluje majitel restaurace Kra Kra Václav Reindl, proč se rozhodl po 23 letech zavřít.

Vlastníkem podchodu je město

To mělo podle nájemní smlouvy udržovat prostory v dobrém stavu až do roku 2018. Podnikatel proto bude žádat po magistrátu odškodnění v celkové výši 7 milionů korun.

Primátor Martin Charvát z hnutí ANO chce ale zatím kývnout jen na milion: „My jsme hledali možnost, jak dát určitou zápůjčku kolem milionu korun tak, aby došlo k vypořádání. Následně by veškeré své další nároky ten nájem řešil přes soud. Nenašli jsme vzájemně dohodu, jak tyto peníze by byly adekvátně jištěny.“

Majitel restaurace s nabídkou půjčky nesouhlasí

Podle něj by mělo vystěhování restaurace zaplatit město, které se o podchod dlouhodobě nestaralo. Další peníze za zmařenou investici chce získat dohodou mimo soud. Částku sedm milionů totiž už dříve určil znalecký posudek zadaný radnicí.

Uzavřený podchod u pardubické Zelené brány

„Tam je to postavené tak, my jsme to jako zavinili, tak se s námi suďte. My neuznáváme tu částku, kterou vy požadujete. Tady se nekouká na to, že se utrácí peníze daňových poplatníků, vlastně nás všech, a kolik bychom mohli ušetřit, kdybychom se domluvili,“ dodává Reindl.

Město chce věc řešit mimosoudně

Město usiluje také o kompromis mimo soud, ale dodává, že majitel restaurace nedoložil svůj nárok na požadované peníze. Vedoucí právního oddělení magistrátu Aleš Uchytil potvrdil, že radní proto zadali zpracování nového znaleckého posudku, který by škodu vyčíslil.

"Skleník" u restaurace Kra Kra musí z centra Pardubic zmizet

Zastřešená prosklená předzahrádka je přilepená ke vstupu do podchodu

Provozovatel pardubické restaurace KRA KRA je připravený odstranit načerno postavenou předzahrádku. Nařídil mu to stavební úřad a toto rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší správní soud.

„Pan Reindl kupříkladu požaduje po městě, aby mu zaplatilo ušlý zisk v důsledku toho, že předčasně ukončí provoz, ve výši 2 až 3 miliony korun. K tomu mu říkáme ano, ale nicméně my musíme vědět, jaký zisk jste vlastně vykazoval. Pan Reindl říká, že nám nic dokládat nebude a že mu máme zaplatit,“ doplňuje Uchytil.

Výrazně zatékat začalo do stavby už v roce 2011 po stavbě retardérů na silnici vedoucí nad podchodem přes náměstí Republiky. Tehdy začal Václav Reindl psát dopisy na radnici, ale odpověď nedostal. Opravu podchodu nemělo město v plánu, protože už neslouží svému původnímu účelu.

Údržba starého objektu by stála čím dál víc peněz. Na kolik přijde vyrovnání, ukáže možná až soud.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio