Pardubické letiště má nový radar. Sloužit bude armádě i civilním letům

3. říjen 2017
Nový radar na pardubickém letišti

Pardubické letiště má nový radar. Před rokem ho objednalo ministerstvo obrany s tím, že stejná technologie bude v budoucnu i na třech dalších vojenských letištích v zemi. První z těchto radiolokátorů je už v provozu a stojí u ranveje v pardubickém Svítkově.

Během léta splnil všechny testy i vojenské zkoušky a od tohoto týdne je oficiálně v provozu. Nový radiolokátor se skládá ze dvou částí. První hlídá pohyb letadel ve vzduchu, druhá je pak bezpečně navádí na přistávací dráhu.

Starý radar přesluhoval 20 let

Zobrazovací část, která hlídá pohyb letadel ve vzduchu, je rotační a dokola se otočí během 2 vteřin. Přistávací radar je statický, je ale možné ho natočit podle toho, ze které strany letoun na dráhu dosedá. Původní naváděcí zařízení přesluhovalo 20 let. Vyrobené bylo v roce 1985 a plánovaná životnost byla 12 roků.

„Ten přistávací slouží k navedení letadla na přistání do bodu dosedu za normálních i velmi špatných povětrnostních podmínek. Je tam nastavená sestupová osa a od 25. kilometru je řídící přistání to letadlo korigovat a mít ho plně pod kontrolou,“ přibližuje funkci druhého radaru velitel skupiny radiolokačních prostředků Petr Kratochvíl.

Radarové pracoviště na letišti v Pardubicích

Staré radary Tesla ze 70. let stále fungují dobře, jsou ale náročné na provoz i údržbu, říká velitel letiště Ivo Šťastný. „Radary, kterými nyní disponujeme, sice ty potřebné vlastnosti mají, ale jejich provoz je energeticky náročný. Jsou za životností, na kterou byly plánovány v době, kdy byly vyvíjeny.“

Čtěte také

Radar na pardubickém letišti bude podle Šťastného sloužit jak armádě, tak i civilnímu sektoru: „Bude sloužit k přehledu o leteckém provozu nad územím celé republiky, protože pardubické letiště je významný bod civilního letectví. Přínos radaru bude v tom, až budou instalovány všechny, protože v současné době nejsme závislí na jednom radaru, ale vytváří se takzvané multiradarové zobrazení, kde vzdušná situace nad územím státu se skládá z více radarů, takže jeden je jen součástí celého systému,“ říká Ivo Šťastný.

Radarovou síť budou tvořit celkem čtyři lokátory. Kromě toho pardubického budou další v Čáslavi, Praze Kbelích a Náměšti nad Oslavou. Všechny radary by měly být v provozu ke konci příštího roku.

autor: zen
Spustit audio