Pardubické letiště účtovalo poplatky za armádní lety, podle obrany neoprávněně

10. březen 2017

Pardubické civilní letiště vybíralo poplatky za letadla, která zásobovala armádu. Podle ministerstva obrany (MO) ale takové lety zpoplatněné nejsou. Problém je v tom, že existují dvě různé informační příručky a každá s jiným výkladem.

Společnost EBA, která provozuje civilní část letiště, od všech letadel, která přistávají na letišti, vybírá tzv. handling (přistávací a přibližovací poplatky). Letouny, které zajištovaly zásobování pro armádu ČR nebo i pro NATO, se podle slov člena představenstva společnosti EBA, náměstka primátora Jana Řehounka (ANO), hlásily jako civilní letadla. A ta podle metodické příručky od úřadu civilního letectví poplatky platit mají. Částku Řehounek odhadl na půl milionu korun.

Čtěte také

Armáda se řídí jinou příručkou, vojenským letovým plánem, a podle něj jsou takové lety od poplatků osvobozené. Vysvětlila to mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová:


Smíšený provoz: jen v Pardubicích
Pardubické letiště je v České republice jediné, které má smíšený provoz a slouží tak pro civilní i vojenské lety.

„Armáda České republiky opírá osvobození těchto letů od poplatků o znění Úmluvy o mezinárodním civilním letectví, která v jednom ze svých paragrafů říká, že letadlo používané ve službách vojenských, celních a policejních, je zároveň pokládáno za státní letadlo, tudíž je od oněch poplatků osvobozeno.“

Zřejmě je tedy problém v rozdílném výkladu dvou různých metodických příruček. Všechny strany sporu se už sešly ke společnému jednání a domluvily se na tom, že je potřeba co nejrychleji zpracovat jednu společnou příručku.

Letadlo C-17 Globemaster III čeká na náklad munice na pardubickém letišti

Problém vyřeší změna příručky

„Shodli jsme se na tom, že jde o administrativní nedorozumění a dohodli jsme se, že jedna nebo druhá příručka bude upravena tak, aby bylo jasně deklarované to, že se jedná o tzv. státní lety ve prospěch Armády České republiky a aby za ně EBA poplatky nevybírala,“ Potvrdil náměstek primátora Řehounek.

Čtěte také

Podle vyjádření všech stran by celá situace neměla mít vliv na vztah armády a města, resp. civilní části letiště. Mluvčí MO řekla, že akcionáři a vedení letiště se velmi rychle sešli k vzájemnému jednání a hledali řešení a ani velitel vojenské části letiště Ivo Šťastný žádné narušení vzájemných vztahů nevnímá.

„Mezi společností EBA a letištěm ta spolupráce funguje nadále. My jsme to brali jako provozní záležitost, jsme profesionálové, musíme spolu spolupracovat,“ řekl Českému rozhlasu Šťastný.

autor: ba
Spustit audio