Pardubické letní kino by se mohlo o prázdninách propojit s olympiádou

27. únor 2016

Fanoušci pardubického letního kina mají letos jistotu, že promítání pod širým nebem o prázdninách bude. Zase ale není jisté kde. Nově opravené Tyršovy sady totiž žádný prostor pro velké plátno a hlediště nenabízí, takže pořadatelé spoléhají na plochu vedle skateparku, kde už kino několikrát bylo.

V úvahu ale připadá ještě jedna možnost. Tím místem, o které mají pořadatelé zájem, je parcela po bývalém torzu sportovní haly u Tyršových sadů.

Promotér Jan Motyčka by nejraději viděl kino právě v těsné blízkosti opravených sadů: „Domníváme se, že letní kino patří do centra města, alespoň naše Pardubické letní kino. Tato plocha navíc nabízí velký prostor, velkou kapacitu diváků. Navíc nikoho neruší, protože je situována tak, aby případný hluk z letního kina neobtěžoval obyvatele ulice Na Hrádku nebo Sukovy třídy. Za nás jako za pořadatele je jednoznačně vítězným favoritem prostor vedle Tyršových sadů.“

Kino nebo olympijský park?

O plochu mají ale zájem i pořadatelé olympijského parku, který má obohatit srpnový program ve městě. Jeho hlavní těžiště bude sice v parku Na Špici, ale akce spojené s olympiádou budou i na dalších místech.

Čtěte také

Podle Jana Motyčky by ale šly obě akce propojit: „Propojení letního kina a olympijského dění skýtá mnohé a mimo jiné projekci přenosů po skončení programu letního kina.“

Letní kino v Pardubicích u skateparku

V době olympiády by se pak mohly promítat filmy se sportovní tematikou. „Nejnovějším a nejzajímavějším filmem je dokument o panu Zátopkovi, který bude premiéru přímo v době konání olympijských her. Takže by v Pardubicích mohla být dokonce jedna z premiér či dokonce úplná premiéra. Pak jsou to filmy, které jsme v letním kině už promítli. Věra 68 byl dokument, který se setkal s obrovským úspěchem. Takže mozaiku takových filmů bych si v tomto období dokázal představit,“ dodává Motyčka.

Oraniště se musí změnit v trávník. Času je málo

Prostor vedle Tyršových sadů je ale stále neupravený a podmínky pro promítání tam zatím nejsou.

„Je potřeba si říct, že dneska je pozemek po bývalé hale ČSTV ve stavu oraniště,“ tvrdí náměstek primátora Jakub Rychtecký. Proto se první městský obvod rozhodl pozemek zatravnit.

„V průběhu března chceme připravit a navézt tam podloží a následně osít trávu. Počítáme s tím, že budeme zalévat. První seč se může provádět až po šesti týdnech, takže tři měsíce, které tam do června zůstávají, jsou velice napjaté. Obávám se, že to nikdy nedopadne tak, jak si člověk myslí,“ vysvětluje starosta prvního obvodu Jaroslav Menšík.

O osudu letního kina rozhodne tedy nakonec počasí.

Čtěte také

autor: KUB
Spustit audio