Pardubický kraj investuje 17 milionů do úpravy parku u svitavské psychiatrie

2. září 2024 12:15

Na podzim začne úprava parku v okolí psychiatrie Svitavské nemocnice. Pardubický kraj tam nechá upravit stromy a keře, počítá s rekonstrukcí oplocení nebo demolicí kotelny. Areál se má stát příjemným prostředím pro relaxaci pacientů i veřejnosti.

„Snažili jsme se o maximální využití venkovního prostoru a nakonec se rozhodli odstranit i zdejší kotelnu, která už delší dobu není v provozu. Díky tomu se rozšíří zelené plochy,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj/KDU-ČSL).

Vizualizace parku u psychiatrického oddělení Svitavské nemocnice

Obnova parku se nebude týkat pouze zeleně, náklady kraj odhaduje na 17 milionů korun. „Stavební práce by měly probíhat takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní dopady na provoz Svitavské nemocnice,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN).

Za rok hotovo

Práce začnou v listopadu, hotové by měly být do konce roku 2025. Projekt kraj připravuje od roku 2022, na podobě parku se podíleli také lidé prostřednictvím veřejného workshopu s odborníky. Konečnou podobu projektu si lidé budou moct prohlédnout 11. září v parku u pavilonu psychiatrie a kostela sv. Josefa ve Svitavách.

Z evropských dotací kraj dostal na obnovu parku bezmála 11 milionů korun. „Těší mě, že proměna celého parku je koncipována nejen ekologicky, kdy například nezapomínáme na využití dešťové vody, ale právě také s participací lidí přímo z lokality. Místo pro odpočinek si zde najdou nejen pacienti, ale především místní obyvatelé,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr (ODS).

autoři: Honza Ptáček , Věra Pavlasová | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související