Ve Svitavské nemocnici otevřeli modernizované JIP a ARO

23. únor 2023 07:10

Svitavská nemocnice má nové společné oddělení jednotek intenzivní péče (JIP) pro chirurgii a internu. Spolu s ARO jsou v jednom patře a zlepšily se tak podmínky pro pacienty i zdravotnický personál. Dnes si ho může prohlédnout i veřejnost, první pacienti se tam nastěhují příští týden.

Nové prostory také umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák. „Jsou samostatné, můžou fungovat samostatně, ale jsou v jednom místě, takže budeme používat třeba společné sklady na materiál nebo sdílet drahou přístrojovou techniku typu speciální ultrazvuk,“ přiblížil Kunčák.

Infekční pacienti v podtlakových boxech

Modernizované prostory mají čtyři lůžka na JIP chirurgických provozů, pět pro ARO a sedm pro interní JIP. V budoucnu se kapacita může mírně zvýšit. Čtyři lůžka jsou v samostatných speciálních podtlakových boxech pro infekční pacienty.

Stavební část stála asi 58 milionů korun, na dalších více než 80 milionů korun vyjde přístrojové vybavení včetně operačních sálů či laboratoře. Nemocnice na projekt získala dotaci z evropského programu REACT EU.

Modernizace jednotek intenzivní péče a oddělení ARO je podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (3K/ČSSD) první etapou plánovaných úprav nemocnice. V další fázi by měly pokračovat výstavbou nového pavilonu, který má navázat na současný objekt, v němž budou soustředěny provozy akutní medicíny. Celkově kraj odhaduje nálady na úpravy Svitavské nemocnice až na miliardu korun.

autoři: Věra Pavlasová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související