Pardubický kraj plánuje další parkovací místa u nemocnic v Pardubicích a Chrudimi

6. prosinec 2023 10:47

Vedení Pardubického kraje se snaží alespoň částečně zmírnit nedostatek parkovacích míst u krajské nemocnice v Pardubicích. Další stání by mohla vniknout směrem k železniční trati. Hejtmanství také již mnoho let mluví o výstavbě parkovacího domu u nemocnice, zatím ale v plánech nepokročilo.

Ulice v širokém okolí nemocnice jsou zaplněné auty přivážejícími pacienty, místní obyvatelé často nemají kde zaparkovat. Parkovací plochy by se měly rozšířit i u Chrudimské nemocnice.

V první etapě by se měl rozšířit nemocniční areál v Pardubicích směrem k železniční trati. Kraj již jednal o převodu části pozemku s městem Pardubice. Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) by rozšíření parkování u spodní vrátnice a železniční trati bylo ekonomicky i časově nejjednodušší.

„Na základě posouzení možné kapacity chceme dále rozpracovávat variantu s příčným stáním v obou směrech, což by nám umožnilo navýšit v této etapě počet parkovacích míst o přibližně 57. Předpokládané náklady jsou nyní odhadovány na 15 milionů korun, ale částku budeme postupně upřesňovat,“ uvedl Netolický.

Parkovací dům místo heliportu

Další podstatně větší kapacitu by mohl přinést parkovací dům. Na jeho stavbu není možné získat žádné dotace, proto kraj uvažuje také o vstupu soukromého investora. „Po dokončení stavby centrálního příjmu chceme vybudovat v prostoru současné plochy pro přistávání helikoptér nový parkovací dům o předpokládané kapacitě do 200 parkovacích míst s lehkou konstrukcí ve výšce maximálně čtyř nadzemních podlaží,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Vše je stále v podobě záměru, není ani zpracovaná projektová dokumentace.

Výhledově by mohl vzniknout i druhý velký parkovací dům, který by mohl stát napravo od dnešního spodního vjezdu do nemocničního areálu. V posledních dvou letech se možnosti parkování u krajské nemocnice ještě zúžily. Kvůli výstavbě objektu centrálního urgentního příjmu byla část parkovacích ploch uzavřena.

Chrudim rozšíří současné parkování

Přeplněná parkoviště bývají také u Chrudimské nemocnice, kde pacienti často blokují stání u protějšího Penny marketu a přes několikaletou debatu se stále nic nezměnilo. Krajští radní nyní schválili zahájení výběrového řízení na rozšíření parkovacích ploch o dalších 87 míst.

Rozšíří se současné parkoviště v severovýchodní části areálu. Předtím bude nutné zbourat plechovou halu a bývalý sklad hořlavin, vykácet stromy a keře a demontovat oplocení. Vjezdy a výjezdy bude sledovat elektronický systém. Předpokládané náklady činí 8,3 milionu korun včetně DPH, stavba by mohla začít příští rok.

autoři: pta , KUB , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas Pardubice
Spustit audio

Související