Pardubický kraj pošle čtyři kamiony humanitární pomoci na Zakarpatskou Ukrajinu

23. únor 2022 09:15

Pardubický kraj poskytne na Ukrajinu humanitární pomoc ve formě zdravotnického vybavení. Zamíří konkrétně na Zakarpatí, které je partnerským regionem. Hejtmanství pomoc připravovalo ještě před současným vyhrocením napětí na ukrajinsko-ruských hranicích.

Pardubický kraj na Zakarpatskou Ukrajinu pošle nedávno vyřazené vybavení z krajských nemocnic. Na Ukrajině ještě může hodně posloužit. „Máme k dispozici celou řadu zdravotnických technologií, které mohou dále sloužit. U nás jsou vyřazeny, protože jsou nahrazeny novými, ale na Ukrajině určitě budou vítány, protože v okresních nemocnicích nebo v oblastních nemocnicích dokonce některé přístroje ani neznají,“ říká hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Lůžka, defibrilátory, světla

Aktuálně je k dispozici 110 polohovatelných lůžek, infuzní stojany a další pacientské stolky, rehabilitační stůl, defibrilátory, ORL operační mikroskop nebo operační světla.

Čtěte také

Celá akce se připravuje už delší dobu a nejde o reakci bezpečnostní situaci na Ukrajině v posledních dnech a týdnech. Teď se čeká na vyřízení všech úředních náležitostí. „Jedná se o detailní popis jednotlivého materiálu. Ten materiál musí být vydezinfikovaný, o tom musí být oficiální záznam v rámci Nemocnice Pardubického kraje. Navíc musí být vše přeložené z češtiny do ukrajinštiny, takže se jedná o organizačně poměrně náročnou záležitost,“ říká mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Zdravotnická lůžka jsou v přepravním kontejneru připravená k odvozu na Ukrajinu

Pardubický kraj je v kontaktu jak s ukrajinskou stranou, tak i s krajem Vysočina, který už má s humanitární pomocí podobného druhu zkušenosti. Pro Pardubický kraj je to nové. Až bude „papírování“ hotové, může se skoro okamžitě vyrazit.

Vše je teď uskladněné v několika kontejnerech na pardubickém letišti, něco je také ještě v jednotlivých nemocnicích. Nicméně hejtmanství se nabídla firma Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí, která pravidelně humanitární pomoc na Ukrajinu vozí, že s transportem pomůže.

Teď by se mělo jednat o tři až čtyři plně naložené kamiony. Pardubický kraj nevylučuje pokračování podobné pomoci, už dřív například věnoval na Zakarpatí vyřazené sanitky krajské záchranky, které dodnes na Ukrajině jezdí a tehdy tam nahradily desítky let staré sanitní vozy.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související