V Pardubicích vlají ukrajinské vlajky na podporu tamnímu lidu

22. únor 2022 11:50

Na budově pardubické radnice je ode dneška vyvěšená ukrajinská vlajka. Vlajku s modrým a žlutým pruhem na své budově dnes vyvěsil i Pardubický kraj.

O vyvěšení vlajky na radnici rozhodli radní města s tím, že tak vyjádří podporu tamním lidem v souvislosti s hrozící ruskou okupací. Napětí na Ukrajině eskaluje od začátku letošního roku.

Hejtmanství tak vyjadřuje plnou podporu ukrajinské svrchovanosti, je to reakce na včerejší kroky Ruské federace, která uznala nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny. Tématem se budou na svém odpoledním jednání zabývat také krajští zastupitelé.

Pardubický kraj má od září 2013 podepsanou dohodu o spolupráci se Zakarpatskou oblastí, kterou dlouhodobě podporuje jak finančně, tak materiálně. V posledních letech krajští politici podpořili finančně rekonstrukce řady škol a školek, opravu polikliniky v Koločavě nebo darovali sanitní vozy do Koločavy, Perečína a Mižhiri. Hejtman Martin Netolický z uskupení 3pk dodal, že v tuto chvíli  připravují převoz prvních 110 zdravotnických lůžek a dalších techniky do zakarpatských nemocnic.

Spustit audio

Související