Pardubický park Na Špici už se chystá na letní olympiádu

9. březen 2016

Park Na Špici bude od 5. do 21. srpna žít olympiádou. Stal se totiž jedním z míst, kde bude možné sledovat přímé přenosy z Letních olympijských her v Riu de Janeiru a lidé si budou moct většinu sportů i vyzkoušet.

Nominaci parku potvrdil Český olympijský výbor, jehož zástupci si včera osobně celý areál prohlédli a podepsali s městem smlouvu.

Pardubice myšlenkou žijí už několik měsíců a v okamžiku, kdy ji Český olympijský výbor potvrdil, začala příprava. Pokud vše vyjde podle představ, bude opravdu celé město v létě žít sportem. Do přípravy se zapojilo skoro 90 regionálních sportovních klubů a oddílů, místní neziskové organizace a pomoc slíbilo i hejtmanství.

Čtěte také

Park Na Špici přitom bude hlavním dějištěm, ale ne jediným: na sportoviště se promění i Tyršovy sady, areál letního stadionu, koupaliště, venkovní tělocvičny Univerzity Pardubice; vodní sporty obsadí Labe i Chrudimku, z třídy Míru bude něco jako sambodrom a radnice zvažuje využití i bývalých jatek, kde by se mohli předvést třeba plochodrážní jezdci.

Olympijský park neznamená jen možnost sledovat přenosy z olympiády na velkoplošných obrazovkách.

10372952_1233171113379496_8354250173867600235_o.jpg

Kromě těch přenosů si děti i dospělí budou moci sami vyzkoušet nejen olympijské, ale i neolympijské sporty. Půjde o veškeré vodní sporty, míčové hry, tenis, běh, ale třeba i jógu na paddleboardech nebo veslovací trenažéry. Pro děti budou připravené sportovní příměstské tábory, chybět nebudou kulturní programy, koncetry a výstavy a zapojí se i tradiční letní kino.

Pardubický olympijský park má i svou vlajku. Tu první předseda ČOV Jiří Kejval slavnostně vyvěsil na ZŠ Spořilov a během několika dní bude vlát na všech mateřských i základních školách a domech dětí v Pardubicích.

Rozpočet olympijského parku je 8 milionů korun. Čtyři dá město, jeden a půl kraj, milionem přispívají olympionici a zbytek snad zaplatí komerční partneři.

Pardubický olympijský park má i svou vlajku. ta první už visí na stožáru u ZŠ Spořilov
autor: ba
Spustit audio