Pardubický zámek má projít změnami, bude atraktivnější

22. srpen 2012

Pardubický zámek se chce zařadit mezi nejvýznamnější kulturní centra a památky v České republice. Vzniká proto plán, který má rozšířit a zatraktivnit zámecký areál a nalákat do něj co nejvíce návštěvníků.

Odborníci budou v této koncepci řešit všechny otázky, které se zámku bezprostředně dotýkají. Kromě samotné kulturní oblasti je to třeba propagace, infrastruktura nebo dopravní dostupnost.

Jak by mohl v budoucnu zámek vypadat, nastíní ředitelka Východočeského muzea Jitka Rychlíková.

„Já si budu přát, aby zámek vypadal, jak vypadá stále. To znamená, že nebude chátrat, že to bude pořád ten skvost, který září, když vstoupíte na nádvoří, nebude tady na nás padat omítka a ani další věci, stropy jako například v 70. letech. Především bych si přála, aby tady bylo ještě více rušno, abychom měli ještě lepší výstavy, výstavy ve spolupráci s ostatními institucemi, aby to tady žilo čím dál víc.“

Plán bude vznikat několik měsíců. Samotná realizace skončí nejdříve za tři roky. Jeho ambicí je propojit několik míst, které se zámkem sousedí. Například Tyršovy sady, Příhrádek, areál Pardubické Juniorky nebo nábřeží Labe.

Na vizi se mohou podílet i samotní obyvatelé Pardubic. Potvrdil to vedoucí oddělení kultury Pardubického kraje Tomáš Libánek.

„Ve chvíli, kdy budou hotové pracovní skupiny, které budou pracovat na dílčích záležitostech toho managment plánu, tak budou zároveň spuštěny webové stránky, kde závěry nebo návrhy řešení budou zveřejňovány. Veřejnost bude moct připomínkovat jednotlivé dílčí záležitosti nebo bude moct prostřednictvím těchto webových stránek posílat vlastní návrhy.“

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: KUB
Spustit audio