Parkovací automaty v Chrudimi umí SMS i platební karty. Řidiči ale musí platit mincemi

17. únor 2017

Řidiči, kteří parkují na placených místech v Chrudimi, musí mít u sebe vždy nachystané drobné. Místní automaty totiž jiný způsob platby nepřijímají, přestože to dokážou. Technické služby města totiž vyměnily většinu starších přístrojů za nové, které umí přijímat platbu SMSkou, z mobilní aplikace nebo třeba bankovní kartou. Ale radnice zatím zůstává u vybírání mincí.

„Parkování na Resselově náměstí docela jde, ale vadí mi stáří těch automatů. Musím mít po ruce pětikorunu nebo desetikorunu, a nemůžu zaplatit SMSkou nebo papírovou bankovkou,“ říká pan Marcel z Chrudimi.

A dodává: „V Chrudimi je třeba nový automat pár měsíců, pořád ale bere jenom pětikoruny a desetikoruny.“

Radnice se zatím nerozhodla

Nové přístroje zvládnou i platby moderním způsobem, ale nedělají to. Chrudimská radnice totiž ještě nerozhodla, který platební systém by měly parkovací automaty využívat. Městský úřad se k celé věci nechce aktuálně vyjadřovat. Úředníci se totiž v příštím týdnu seznámí s několika návrhy firem jak platby řešit.

Ředitel technických služeb města Zděněk Kolář řekl, že samotné automaty je možné nastavit na jakoukoliv možnost: „Automaty jsou přizpůsobeny na to, že se bude dát platit kartou, samozřejmě také mincemi. Je to na rozhodnutí vlastníka. Máme nabídky různých společností na to, aby se dalo platit parkovné jak přes SMS, tak přes mobilní aplikace.“

Parkovací automat v Pardubicích

Přívětivější způsob placení za parkování přitom město hledalo už před čtyřmi lety, ale nakonec se se soukromými společnostmi nedohodlo. Každá firma chtěla totiž za provoz příliš velkou část z vybraných peněz. V Chrudimi jsou platby za parkování tak nízké, že by se to městu nevyplatilo. Buď by na parkovném vydělalo méně peněz, anebo by muselo zdražit.

Aktuální výše poplatků řidiči Marcelovi vyhovuje: „Není to tak předražené. Pět korun za půl hodiny nebo deset korun za hodinu je přijatelné.“

Čtěte také

Úředníci proto teď zkoumají, jestli najdou firmu, která nabídne lepší podmínky. Pokud konkrétní systém vyberou, mohli by ho zavést do několika měsíců.

„V momentě, kdy někdo řekne, že budeme platit kartami, tak je otázka pár dnů, kdy se jenom přednastaví software, který už je v těch automatech zabudovaný, jsou potom schopné přijímat karty. Samozřejmě je to potom o bankách, kde se musí stanovit podmínky,“ řekl ředitel technických služeb Zdeněk Kolář.

Město bude řešit modernizaci plateb parkovaného v nejbližší době.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio