Parkoviště duchů. Boj o místa se po zdražení přesunul mimo centrum Pardubic

22. květen 2019 08:10

Přibližně týden platí v Pardubicích nový systém parkování. Až dvojnásobné zvýšení ceny některým parkovištím odlehčila, jiná zbavila aut úplně. Auta se ale přesunula o pár ulic dál.

Magistrát si od změny slibuje, že řidiči nebudou nechávat auta v centru města celý den a tím se uvolní místo pro rezidenty a krátkodobé návštěvníky.

Zatím sice nejsou k dispozici žádné oficiální údaje o naplněnosti parkovišť, ale změna je vidět na první pohled. Víc volných míst teď pravidelně bývá například na Pernštýnském náměstí, naprosto prázdná bývá plocha u Automatických mlýnů, nebo třeba i Tyršovo nábřeží podél Chrudimky. V tomto ohledu se magistrátu věc podařila a parkujících vozů v centru ubylo. Volná místa bývají i za hokejovou arénou na břehu Labe.

Auta z centra sice zmizela. Neznamená to ale, že by lidé víc jezdili MHD, spíš parkují jinde. Řidiči si rychle našli jiná místa, kde se parkovat dá a zadarmo. Obestavěné vozidly tak teď například bývá okolí podjezdu v Anenské ulici resp. fotbalového stadionu Pod Vinicí.

U nádraží je těsno

Plná parkoviště jsou i u nádraží. Kolem obou hypermarketů je prakticky nemožné zaparkovat i proto, že tam je možné stát neomezeně dlouho zdarma. Situaci za pár dní ještě víc zkomplikuje uzavření plochy v lihovaru, kterou denně využívalo několik set řidičů.

Záchytné parkoviště v Masarykových kasárnách zatím zeje prázdnotou. Redaktor Českého rozhlasu Pardubice v pondělí i v úterý kolem 10. hodiny dopoledne napočítal přibližně 15 vozidel.

V ulici K Vinici je také v těchto dnech většinou plno

Změna systému parkování se na výši udělených pokut podle Jiřího Sejkory z městské policie neprojevila: „Během týdne, kdy platí nové ceny, městská policie rozdala celkem 384 výzev, ovšem týden předtím bylo 355 výzev. Pro nás se jedná o rozdíl pouhých třiceti, a to je v podstatě průměr.“

V souvislosti s tím, že řidiči začali parkovat mimo centrum, se často v boji volné parkovací stání dopouštějí přestupků. Svá auta nechávají třeba i v křižovatkách, před vjezdy nebo na zákazech. I na tyto drobnější přestupky se chtějí strážníci zaměřit a důsledně parkování kontrolovat. A to i proto že v Masarykových kasárnách je otevřené velké záchytné parkoviště s několika sty místy, které je navíc hlídané kamerami a kde řidiči za den zaplatí jen pětikorunu.

autor: Josef Ženatý

Související