Parní pračka navoní košili i bez prášku a aviváže. Zatočí i s roztoči

25. duben 2019

Pračky jsou nedílnou součástí domácností a využíváme u nich stále více funkcí. Podle potřeby si můžeme pořídit s předním, nebo horním plněním, s různými rozměry, klasickou, nebo parní.

Na trhu je k mání spousta značek a typů a je sázkou do loterie, které z nich nám dlouho vydrží, aniž bychom museli volat opraváře. Tomáš Štegner se v oboru pohybuje už 30 let. Sám má pračku, která ještě pamatuje Sametovou revoluci. Byla to doba, kdy se u spotřebičů běžně opravovaly mechanické závady a na elektronické součástky se nemuselo takřka sáhnout.  Dnes je to opačně.

Škrob do pračky nepatří

Lidé si spotřebiče často kvůli neznalosti a nedbalosti poškodí sami. Hospodyňky mívají zažité staré zvyky po svých předcích a i v dnešní době jsou jim věrné. Třeba škrobení prádla praktikovaly především naše babičky a dobře věděly proč. Škrob totiž prádlo obalí a chrání před umaštěním a ušpiněním, takže látka vydrží déle čistá.

„Do pračky bych škrob určitě nedával, protože zanáší hadice a čerpadlo. Navíc vytváří mazlavou až mýdlovou hmotu, která vše ucpe. Aviváž doporučuji ředit vodou, aby nenastal ten samý problém,“ vysvětluje Tomáš Štegner.

Vodní kámen odstraňujte pravidelně

Nejen správným dávkováním a používáním vhodných pracích prostředků prodloužíte životnost pračky. Nezapomeňte také už od samotného začátku proplachovat 2 litry octa na 90 stupňů Celsia.

Když se k tomuto kroku rozhodnete až po delší době, může být zle. Dávno zatvrdlý kamenec se uvolní, ze stěn sjede dolů a zanese všechny lapače a čidla, která přestanou fungovat. Ocet odstraní i zápach z bubnu. Po každém praní pračku vytřete suchým hadrem a otevřete dvířka.

Rozbitá pračka

Novinka na trhu - parní pračka

Hitem posledních let jsou parní pračky. „Ještě jsem žádnou neopravoval, protože lidé si je zatím moc nepořizují, ale mohu je jen doporučit,“ říká Štegner. Pára vniká do vlákna lépe než voda a neničí tolik oblečení. Zato ale zničí víc bakterií.

„Pokud máte jen lehce propocené tričko nebo košili, stačí navolit dvacetiminutový program a prádlo vyndáte voňavé a nadýchané, přestože se na takhle krátkou dobu nepřidává prášek ani aviváž.“ Navíc díky páře dokážou pračky už za půl hodiny zbavit vaše oblečení třeba výparů z jídla nebo zápachu cigaretového kouře. Vhodné jsou hlavně pro alergiky, protože prádlo zbaví roztočů.

Údržba:

  • Časem investujte do nové hadice nebo těsnění
  • Je dobré zkontrolovat kohoutky napouštěcích hadic, jejich stav, a jestli nejsou zpuchřelé
  • Občas zkontrolujte připojení pračky k elektrické síti. Kabel by neměl být poškozený a stejně jako zásuvka se nemá zahřívat
  • Čistěte filtr
  • Zavírejte přívod vody, aby pračka nebyla pod stálým tlakem
  • Přípravků, které změkčují vodu a zabraňují usazení vodního kamene, je mnoho druhů. Před jejich používáním se vyplatí zjistit, jak tvrdou vodu používáte
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související