Péče o člověka s demencí je vysilující. Zásadou číslo jedna je dodržování denního řádu

16. květen 2024

Ředitelka Domova pro seniory v Heřmanově Městci Eva Kunátová Holečková pracuje v sociálních službách od roku 2005. Má velké zkušenosti s lidmi postiženými demencí.

„Mezi nejčastější demence patří Alzheimerova. Má čtyři stádia a v průměru trvá osm let, tedy od prvních příznaků až po odchod člověka.  První stádium ve většině případů postižený člověk nevnímá, dokonce ani jeho okolí. Jedná se jen o drobné výpadky paměti, a podobně,“ vysvětluje ředitelka.

Druhé stádium nemoci vysvětluje na jednom z typických příkladů: „Člověk se nasnídá a za půl hodiny neví, že snídal. Nebo dcera přiveze matce oběd a ta za půl hodiny neví, že tam dcera byla. Pro Alzheimera je typické, že dochází k poruchám krátkodobé paměti, ale výbavnost dlouhodobé paměti zůstává. A člověk se postupně mění. Na přelomu do třetího stádia dochází k výkyvům nálad od pozitivní až po úplné deprese, mohou se vybavovat bludy. Časté jsou poruchy spánku a noční chození po bytě,“ popisuje další příznaky Eva Kunátová Holečková.

Pravidelné vstávání, menší porce jídla

Pokud pečujete o člověka postiženého demencí, dodržujte pokud možno přesný harmonogram dne. Je důležité vstávat ve stejnou hodinu, snídat, dopoledne se snažit zaměstnat člověka jednoduchou aktivitou, ve které se ještě cítí komfortně. Může dojít ke ztrátě chuti, proto nedávejte k jídlu velké porce, spíše méně, ale více porcí za den. Nezapomínejte na pitný režim.

„Zaměřte se na vhodnost stravy z pohledu pozření a následného vyprazdňování. S tím bývají velké problémy. A rozhodně nemocného člověka nenuťte do jídla,“ připomíná ředitelka domova pro seniory.

Ředitelka Domova pro seniory Heřmanův Městec Eva Kunátová Holečková

Noční chození na toaletu může být velkým problémem, který vysiluje ostatní členy rodiny. Pokud možno nenechte nemocného pospávat přes celý den. A zaměřte se na bezpečnost, zajistěte lehké osvětlení, které ale nebude rušit ostatní obyvatele domu, nezbytná jsou madla, kterých se může nemocný člověk přidržet.

Poohlédněte se po inkontinenčních pomůckách. Existují nejen pleny pro dospělé, ale i speciální kalhotky v dámském i pánském provedení. Vypadají jako spodní prádlo a na psychiku lidí s inkontinencí působí méně depresivně.

Sebeobětování není řešení

„Nenechávejte dojít vlastní péči do krajnosti. Není možné dlouhodobě poskytovat absolutní 24hodinovou péči nemohoucímu člověku bez toho, aby vám někdo další pomohl. Mám osobní zkušenosti s tím, že pokud je ta péče jen na jednom člověku, pečující se nakonec zhroutí a začne mít jak fyzické, tak zdravotní problémy sám,“ varuje Eva Kunátová Holečková.

A dodává: Péče doma ano, ale do určité míry. Pokud to už není možné, oslovte terénní pečovatelské služby, nechte si pomoct od profesionálů a pokud už ani to nejde, rozhodně nemějte špatné svědomí, že jste svého blízkého někam dali. Návštěva vašeho blízkého v domově může být poté mnohem vlídnější a srdečnější. Těžká práce je zajištěna profesionály a vy máte čas na hezké popovídání, chytnutí za ruku, pohlazení, což prospěje oběma stranám,“ uzavírá ředitelka domova pro seniory Eva Kunátová Holečková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.