Pečivový talířek slouží výhradně na pečivo. Je váš ten po vaší pravici, nebo levici?

12. leden 2025

Možná se vám už v nějaké restauraci stalo, že vám vedle velkého talíře připravili i malý talířek. Říká se mu pečivový. Zdá se, že někdy je na pravé straně, někdy na levé. Který je pro vás a k čemu slouží, v tom nám udělá jasno mistr etikety Ladislav Špaček.

Pečivový talířek klademe zásadně doleva od masového nebo polévkového talíře. To znamená, že když usedneme ke stolu a u stolu je více lidí vedle sebe, tak musíme přemoct nutkání pravou rukou uchopit pečivo. Talířek na pravé straně patří našemu sousedovi po pravici. Při společenském stolování na nějaké večeři, nebo dokonce na banketu, by bylo opravdu velké faux pas, kdybychom snědli pečivo sousedovi.

Patří nám ten vlevo, protože v pravé ruce držíme lžíci a levou tedy máme volnou, abychom si mohli přidržet kousek pečiva. Pečivový talířek slouží výhradně k uložení a odkládání pečiva. Pečivo uchopíme, ulomíme jednotlivé sousto a vložíme do úst. Rozhodně neukusujeme, protože už bychom pečivo nemohli vrátit zpět na talířek. Něco, co se dotklo úst, už na talířek nepatří. Všichni ostatní to sledují ze vzdálenosti 70 cm a my bychom je zbavovali chuti k jídlu.

Pozor, pečivový talířek neslouží k odkládání nějakých nestravitelných zbytků, ani na něj nedáváme nic z toho, co oloupeme.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio