Pískání v uších. Nemoc, která trápí víc duši než uši

25. duben 2016

Spěch, stres a shon jsou spouštěcí mechanismy řady onemocnění. Patří k nim také potíže se sluchem. Někdy stačí k úlevě odpočinek. Jindy je náš sluch postižen trvale. Třeba hučením, pískáním či šuměním v uších. To často ani tak nevadí našemu sluchu, jako spíše psychice.

Lékaři tomu říkají tinnitus neboli ušní šelest a hovoří o něm dnes už jako o nové civilizační chorobě. Nemoc, která dříve postihovala především staré lidi a u nich byla především jedním z příznaků Meniérovy choroby, dnes trápí řadu mladých i lidí středního věku a má většinou zcela jiné příčiny.

„U mladých se ušní šelest objeví často po návštěvě nějakého hlučného koncertu. To nám vždy přijde na oddělení hned několik pacientů, kteří si stěžují na ušní šelest," říká přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice Jan Vodička a doplňuje: „Za ušní šelest po hlučném koncertu může přetížení zevních vláskových buněk v uchu. Ty mají za úkol chránit vnitřní vláskové buňky. Jenže jsou z té přemíry hluku zjednodušeně řečeno unavené a začnou produkovat ušní šelest."

Čtěte také

V případě takového náhle vzniklého ušního šelestu podle lékaře mnohdy pomůže podat nemocnému kortikoidy. Někdy se ale potíže upraví samy, stačí jen klid a spánek, zvláště u mladých lidí, kteří mají lepší schopnost regenerace.

Klid na čtení? Špunty do uší pomohou

Jenže odpočívat či dokonce usínat s hlukem, před kterým se nikam neschováte, protože je uvnitř vaší hlavy, je, jak potvrzuje řada pacientů s tinnitem, velmi těžké. A když pak ušní šelest přetrvává, je pacient pacient často unavený a v ještě větším stresu.

Potom může být ušní šelest spouštěčem psychických problémů, neklidu, nervozity, ale třeba i záchvatů paniky. Proto je podle lékařů tinnitus často důvodem i pro to zajít k psychologovi či psychiatrovi, který pomůže zlepšit duševní stav pacienta.

Vyšetřit nejen uši ale i páteř a tlak

Léčba pískání v uších je složitá. I proto, že ji může spouštět velká spousta věcí a některé je vůbec těžké odhalit. Nejde tedy jen o hlučný koncert, ale třeba také o nachlazení, únavu, nevyspání, stres, napjatou životní situaci…

„Často bývá příčinou tinnitu i vysoký krevní tlak nebo problémy s krční páteří," říká přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice Jan Vodička. Podle něj je postup léčby takový, že je třeba postupně vyšetřit vše, co je vyšetřit možné.

Čtěte také

Mezi základní vyšetřovací postupy patří třeba také magnetická rezonance, která dokáže odhalit i případný nádor. Ten je ale podle lékaře příčinou ušního šelestu jen opravdu málokdy. Na druhou stranu přijít na to, co konkrétně způsobuje pacientům tinnitus, může být i výhra, protože pak lékaři vědí, jak ho léčit.

„Bohužel ve většině případů se nám příčinu šelestu odhalit nepodaří a tak se také nedaří ho zcela vyléčit," říká ORL lékař Jan Vodička a dodává: „Pokud vyčerpáme všechny léčebné možnosti, které nabízí standardní medicína, tak je možné podle mě pacienty doporučit i k dalšímu způsobu léčby, kterým je třeba akupunktura či jiné podobné metody. Protože v tomhle směru naše medicína nemá nástroje, jak pacientům pomoci."

6 rad, jak se zbavit pískání v uších

  • Užívejte hořčík a vitamin B6 - příčinou pískání v uších může být právě jejich nedostatek

  • Zajděte si na masáž - ideálně takovou, která odblokuje krční páteř. Potíže s krční páteří jsou jedním z nejčastějších příčin pískání v uších

  • Dejte si horkou sprchu - při akutní atace pískání v uších pomůže jak tekoucí voda, tak voda teplá, která uvolní zádové svaly

  • Vynechejte problematické potraviny - sledujte, co pískání spouští, může jít o potravinovou alergii, pomůže i celkové zlepšení životního stylu

  • Nebuďte v tichu - pusťte si příjemnou muziku, vyrazte ven, přestaňte pískání tolik „poslouchat’"

  • Zkuste i alternativní metody - čínskou medicínu, akupunkturu, masáže shiatsu, homeopatii

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.