Pizza pochází z Řecka

První „placky“ pizzy dorazily do Itálie z Řecka. Slovo je odvozeno od slova pita – což je přesný název pro chlebovou placku. Italové časem vytvořili vlastní odvozeninu a to picea – bylo tím myšleno, že je to něco pečeného. Postupem času se slovo vykrystalizovalo do nynější podoby, kterou s velkou oblibou používáme dnes.

Pizza je vlastně pečený koláč, který pochází z Itálie. Snad každý zná tenké chlebové těsto s kůrkou na okraji, které je doplněno o kořeněnou rajčatovou omáčku, sýr a další přílohy.

Neapolská pizza

To se musíme vrátit hodně daleko do historie. Už v dobách Perské říše vojáci císaře Daria Velikého (521 – 486 př. n. l.), kteří bojovali u Atticy, si byli nuceni zaopatřit potravu po náročném dni tak, že pekli chlebové placky na svých štítech. Poté tyto placky potírali sýrem, olejem a datlemi.

Příprava pizzy

To ovšem nebyla pizza, jakou známe, a na které si pochutnáváme dnes. Za první pizzu je považována ta, kterou vyrobili v Neapoli v Itálii kolem 17. století. Byla nejprve vyráběna jako jídlo pro chudé lidi Neapole a obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, česnek, olej a byla posypána bazalkou a oreganem. Obyčejně se prodávala z ručních vozíků lidem na ulici. Zmínka o tomto lahodném neapolském pokrmu se začala šířit do dalších oblastí a lidé začali cestovat do Neapole jen proto, aby ochutnali tento skvost.

Dvě původní pizzy

Od 18. století fungovaly ve městě různé krámky nazývané „pizzerie“, jejichž věhlas dorazil až k neapolskému králi Ferdinandu Bourbonskému. Aby král mohl okusit toto typické jídlo neapolské tradice, porušil dvorní etiketu a vstoupil do jedné z nejproslulejších pizzerií. Od toho okamžiku se „pizzeria“ stala módním místem, místem určeným k výhradní přípravě produktu „pizza“.

Nejoblíbenějšími a nejslavnějšími pizzami v Neapoli byly „Marinara“, vytvořená v roce 1734, a „Margherita“ z období 1796–1810, která byla nabídnuta italské královně při její návštěvě Neapole v roce 1889 právě kvůli barvám jejích ingrediencí (rajčat, mozzarelly a bazalky), které připomínají italskou vlajku. Někdy kolem roku 1830 se lidé rozhodli, že jim už nestačí prodávat svou pizzu na ulicích Neapole a začaly otevírat první pizza restaurace, kde si zákazníci mohli posedět a užívat si chuť pizzy. Dodnes můžete v Neapoli ochutnat pizzu v některém z těchto původních míst.

Pizza dobývá svět

Příprava pizzy

Ve Spojených státech pizzu poprvé ochutnali až v 19. století, kdy italští přistěhovalci začali přinášet své pizza recepty a začali prodávat toto chutné jídlo, které bylo pro Američany něčím zcela novým. Nejprve se pizza prodávala na ulicích tak, jako tomu bylo v Itálii.

Ale protože byla chutná a rychle připravená, šířila se rychle a lidé začali cestovat zdaleka, aby ji ochutnali. Časem začali italští přistěhovalci otevírat pizzerie všude po Spojených státech, zejména v místech s vysokou populaci Italů. Jakmile se stalo toto jídlo populární ve Spojených státech, začali lidé otvírat své vlastní pizzerie a dělat pizzu na mnoho netradičních typů. Pekaři začali experimentovat s různými ingrediencemi a složením a umožňovali zákazníkům vybrat si své vlastní přísady. Začali dělat pizzu tak, jak ji známe dnes.

Pizza a vojáci

Po 2. světové válce ještě více stoupl zájem o pizzu. Američtí vojáci, kteří byli během války v Itálii, doslova dovezli zpět hlad, chuť a tedy vysokou poptávku po pizze. Po roce 1950 se pizza dostává také do vyšší společnosti, zejména mezi celebrity italského původu. S velkou oblibou jí konzumují takoví velikáni kultury a sportu jakými byli Frank Sinatra, Jerry Colonna, Jimmy Durante a tehdejší baseballová star Joe DiMaggio. Na konci 60. let, přesněji v roce 1957 se objevuje v obchodech první mražená pizza na světě. Jejím „autorem“ byla firma Celentano Brothers. Díky tomu se pizza stala jedním z nejpopulárnějších jídel v USA.

Příprava pizzy

autor: KAB