Plavecký areál v Pardubicích připravuje kvůli nákladům různé scénáře provozu

16. září 2022 13:50

Plavecký areál v Pardubicích připravuje na příští rok kvůli drahým energiím různé varianty, jak ušetřit. Doufá ale, že zavírat nebude. ČTK to řekl ředitel aquacentra Jiří Vysoudil.

Od září zdražilo vstupné v areálu o pět až deset procent, aby se podle něj částečně sanovaly rostoucí náklady. Například základní hodinové vstupné je 115 korun.

Podle Vysoudila ceny energií stoupají od covidu a od té doby se akvacentrum snaží optimalizovat provoz. Ředitel uvedl, že dalších scénářů opatření je několik, od malého omezení služeb až po zavírání provozů. „Zavírání je nejhorší katastrofický scénář, který by se mohl stát, a doufáme, že se nestane. Nevím, jak to bude dál,“ řekl Vysoudil.

Snížit teplotu v areálu je komplikované

Vláda v pondělí stanovila maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti a živnostníky. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. „My nakupujeme elektřinu s městem. Doufám, že nadále budeme spadat pod ně. Do konce roku máme ještě ceny zafixované,“ řekl Vysoudil.

Asociace bazénů a saun tento týden upozornila na pravděpodobnou úpravu provozní vyhlášky hygienických požadavků na minimální teplotu vytápění plaveckých hal na 19 stupňů Celsia. Podle Vysoudila snižování teploty není tak jednoduché. Akvacentrum, wellness se vytápí jinak než klasické bazény. Ani by to nebylo například komfortní pro školáky, kteří chodí na plavecké kurzy. „Nedovedu si představit, že by školní děti měly kolem bazénu mrznout,“ řekl Vysoudil.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související