Vládo, pomoz! Pardubice se obávají, že ceny energií budou pro město likvidační

29. srpen 2022 10:01

Pardubická radnice se bojí dopadu zdražování cen energií, zatím se jí nedaří nakoupit na příští rok dost elektřiny ani plynu za fixované ceny. Radní proto vyzvali, stejně jako hejtmanství, vládu České republiky k řešení situace.

Jak zjistila reportérka Drahomíra Bačkorová, pokud by město koupilo všechny energie za stávající cenu na burze, nezbydou žádné peníze na investice.

„Kdybychom v současné době nakoupili elektřinu a plyn pro potřeby města a všech městských akciových společností, tak se dostaneme do zvýšených nákladů v rozsahu 500 – 600 milionů korun, což je pro rozpočet prakticky likvidační, katastrofální. Čeká nás velmi těžké rozhodování, co s tím,“ shrnul situaci s energiemi primátor města Martin Charvát (ANO), který kandiduje v senátních i komunálních volbách.

Nákup po částech

Radní proto na mimořádné schůzi schválili nákup aspoň 25 % energií na příští rok, další plyn a elektřinu budou nakupovat postupně. „Je to z důvodu určité opatrnosti, abychom nenakoupili zbytečně dřáž, kdyby došlo k poklesu cen. Nejzazší termín, kdy musíme mít nakoupeno a rezervováno, je do 15. nebo 16. 12. tohoto roku, jinak by nám hrozilo, že budeme muset nakupovat za ceny, na které se ta burza uzavře,“ řekl náměstek primátora Jan nadrchal (ANO), který kandiduje v komunálních volbách.

Nadrchal dodal, že kromě magistrátu a úřadů městských částí potřebují Pardubice zajistit energie i pro  organizace, které zřizují, co jsou základní a mateřské školy, městská policie a sociální služby.

Černý scénář: uzavření aquacentra

Patří sem i akvacentrum, jehož ředitel Jiří Vysoudil už má připravené tři scénáře: „Buďto to bude tak, že budeme muset nějakým způsobem omezit provoz, nebo podstatně zdražit vstupné. Nejhorší varianta je i na čas zavřít, ale to jsou spekulace, protože do dneška nevíme, za kolik se to podaří městu vysoutěžit.“

Akciové společnosti města si kupují energie samy. Zatím co služby města si zajistily fixaci ceny elektřiny na delší období, tak třeba dopravní podnik se právě kvůli elektřině dostává do problémů, říká Nadrchal: „Protože naše největší chlouba, což je elektrifikace, znamená taky obrovskou spotřebu. Neradi bychom, aby to znamenalo i omezení nějakých linek.“

Ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán ale dodal, že pokud jde o pohonné hmoty, mají je do konce roku zajištěné, proto zatím o zvyšování ceny jízdného neuvažuje.

V podobně složité situaci je i Pardubický kraj, tom use stále nepodařilo zajistit na příští rok dodávky  zemního plynu. Tam se ve výběrovém řízení nepřihlásil žádný distributor. U elektřiny sice hejtmanství dodavatele má, ale zatím nemá cenu.

Spustit audio

Související