Plynule anglicky za víkend? Nevěřte tomu

4. duben 2018

Nevěřte reklamám, které lákají zájemce o výuku angličtiny na víkendový kurz, díky kterému budete mluvit jako rodilý Angličan. Podle jazykové metodičky Terezy Najberkové to skutečně takhle jednoduše nepůjde. Ale jsou různé způsoby, díky kterým si to můžete ulehčit.

Bez dobrého učitele se úplný začátečník neobejde. Jakmile získáte potřebné základy a slovní zásobu, můžete rozvíjet jazyk mnoha způsoby.

Pokud znáte třeba jen pár slovíček, mluvte a aktivně ho rozvíjejte. „Chce to mluvit, mluvit, a zase znovu mluvit. Domluvte se s kamarádem nebo kamarádkou, kteří daný jazyk ovládají, že spolu budete chodit každý čtvrtek na kávu a bavte se o všedních věcech, aniž byste přecházeli do češtiny," říká Tereza Najberková, hlavní metodička z jazykové školy Skřivánek. Hovořte, vyprávějte, argumentujte, a hlavně se nestyďte.

Existují různé webové stránky, kde můžete konverzovat online. Například na conversationexchange.com. Velmi jednoduše a hravě se můžete naučit jazyk díky aplikacím Memrise či Duolingo.

Filmy bez dabingu

Sledování filmů bez dabingu v původním znění je nejlepší školou angličtiny. Ale nezapínejte si české titulky. Pokud titulky, tak raději ve stejném jazyce. Tak se vám výborně spojí mluvené slovo se slovem psaným. Pokud si na filmy ještě netroufáte, pusťte si nějaký seriál v původním znění, který už v češtině znáte nazpaměť.

Anglicky se naučí každý. Chce to ale zvládnout těžký začátek

02123101.jpeg

„Je to jako když se snažíte dostat přes rozbouřené vlny na volné moře. Pokud se to podaří, máme vyhráno,“ řekla nám lektorka angličtiny Klára Bartoníčková v Radioporadně.

Stáhněte si do svého chytrého telefonu aplikaci, která vám pomůže s učením cizího jazyka, a s její pomocí se každý den naučte alespoň jedno nové slovíčko a snažte se jej používat. Nezabere vám to mnoho času a obohatíte svou slovní zásobu za rok o 365 slovíček, což není úplně k zahození. Pokud nejste příznivci technických vymožeností, stačí si každý den přečíst pár anglických slovíček ze slovníku, učebnice nebo knihy s jednoduchou angličtinou.

Buďte důslední a nepolevujte

Nezáleží na tom, jak moc člověk říká, že chce umět cizí jazyk. Záleží na tom, jestli na něm opravdu aktivně pracuje. Není dobré nechávat studium až jako poslední věc na večer. Mozek je v té době už unavený. Lepší je začít hned ráno. Stačí si přečíst článek, udělat pár cvičení nebo se naučit pár frází v mobilní aplikaci.  Ideálně si pak ještě večer v rychlosti zopakujte to, co jste se přes den naučili. Mozek si to těsně před spaním dobře zafixuje.

Pobyt v zahraničí

Naplánujte si s partnerem či rodinou zahraniční výlet a aktivně tam mluvte anglicky. Nestyďte se. Podle Terezy Najberkové si rodilí učitelé angličtiny nejvíc stěžují na to, že se Češi stydí mluvit, protože vědí, že to nebude dokonalé.

Pokud ale tento ostych nepřekonáte, jazyk se nikdy nenaučíte. V dnešní době není problém vybrat si z nejrůznějších zážitkových výukových kurzů. Země a délka kurzu většinou závisí čistě na vašem výběru, a dokonce je možné najít i kurzy, které vás při pobytu v zahraničí připraví na jazykovou zkoušku.

Spustit audio