Anglicky se naučí každý. Chce to ale zvládnout těžký začátek

25. leden 2016

„Je to jako když se snažíte dostat přes rozbouřené vlny na volné moře. Pokud se to podaří, máme vyhráno,“ řekla nám lektorka angličtiny Klára Bartoníčková v Radioporadně.

Hodně lidí ale zůstává stále těsně před cílem a nedaří se jim překonat počáteční úskalí anglického jazyka. Jsou to věční začátečníci. Co tedy udělat pro to, abychom počáteční vlny překonali? Nejdůležitější je motivace.

Každý z nás má jinou motivaci. Někdo potřebuje jazyk ke své práci, někdo chce cestovat a pohodlně se domluvit v zahraničí, další si chce přečíst složení výrobku na šampónu. Mnoho lidí v pokročilejším věku chce udržet krok se svými vnoučaty, třeba i na sociálních sítích. Mnoho anglických slov už také potřebujete znát ke správnému rozluštění tajenky v křížovce. Pokud se učíte angličtinu hlavně proto, abyste se domluvili, nemusíte se držet učebnic. Poslouchejte a vnímejte řeč všude tam, kde je to možné.

Tipy, kde poslouchat angličtinu

  • Podívejte se na film v angličtině (začněte krátkými jednoduchými filmy a bez titulků, vnímejte tok řeči a snažte se jí co nejvíce porozumět a hledat jednotlivá slova)
  • Poslouchejte písně v angličtině

  • Čtěte nápisy na věcech denní spotřeby v angličtině (toaletní potřeby, potraviny)

  • Vařte podle receptu z anglické kuchařky

  • Mluvte si pro sebe

  • Najděte si témata, která vás baví na internetu a poslouchejte to, co vás zajímá

  • Pokud se učíte nová slovíčka, vždy si je řekněte ve větě, říkejte si, co právě děláte, ať už řídíte auto, čistíte si zuby nebo vaříte

  • Někomu pomáhá tzv. lístečková metoda – psát si slovní spojení na cedulky a ty pak dát na místa, kde často pobýváte, abyste je měli stále na očích

Pokud se chcete anglický jazyk opravdu naučit, je důležité vytrvat a nestydět se mluvit! Mluvení je základem všeho a hlasité opakování slov a větných spojení je nezbytným základem při učení anglického jazyka. Existují desítky webových stránek, které usnadňují učení anglického jazyka. Nebo zprostředkují chat na sociálních sítích nebo přes skype se spolustudentem.

autor: jsl
Spustit audio